NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ramasamy persoal tindakan terima sokongan 4 Ahli Parlimen PN

Bekas timbalan ketua menteri Pulau Pinang P Ramasamy berkata kerajaan mempunyai kewajipan moral untuk menolak kemungkinan ‘pembelotan’ masa depan.PETALING JAYA: Bekas timbalan ketua menteri Pulau Pinang P Ramasamy mempersoalkan kebijaksanaan kerajaan perpaduan menerima sokongan empat Ahli Parlimen Bersatu.

Ramasamy berkata Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan kerajaannya sepatutnya lebih tahu berikutan latar belakang reformis yang dimiliki mereka.

“Bukankah (ada) cara lain yang baik untuk mengukuhkan kerajaan yang sedia tertekan dengan kelemahan ekonomi, kejatuhan ringgit berbanding mata wang AS, kekurangan makanan dan lain-lain?” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Kerajaan yang tidak menangani kebimbangan domestik rakyat dengan atau tanpa sokongan majoriti adalah kerajaan yang goyah dari segi politik.”

Dalam tempoh beberapa minggu kebelakangan ini, empat Ahli Parlimen Bersatu menyatakan sokongan kepada kerajaan dalam usaha mendapatkan peruntukan bagi kawasan masing-masing.

Mereka ialah Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar), Suhaili Abdul Rahman (Labuan), Azizi Abu Naim (Gua Musang) dan Zahari Kechik (Jeli).

Susulan tindakan itu, Iskandar Dzulkarnain dan Suhaili masing-masing digantung keahlian selama empat dan enam tahun selepas Lembaga Disiplin Bersatu memutuskan bahawa mereka telah melanggar perlembagaan parti.

Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi dilaporkan berkata lebih ramai Ahli Parlimen pembangkang dijangka mengisytiharkan sokongan mereka kepada Anwar.

Ramasamy berkata kerajaan mempunyai kewajipan moral untuk menolak kemungkinan “pembelotan” masa depan.

Menerima sokongan Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PN) bukanlah petanda baik untuk jangka hayat kerajaan Madani, katanya, sambil menambah bahawa langkah itu “sudah mencemarkan imej kerajaan”.

Beliau juga berkata ia “melemahkan undang-undang anti-lompat parti” dan telah menimbulkan keraguan terhadap kepimpinan Anwar dan agenda reformasinya.

Undang-undang anti-lompat parti hanya tercetus apabila seorang Ahli Parlimen keluar parti mereka untuk menyertai yang lain.

“Mungkin episod sebegitu akhirnya telah mengagalkan agenda reformasi kerajaan Madani Anwar,” katanya.Sumber I FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo