NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Anwar hadir sidang tergempar OIC esok

Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan menyatakan pendirian tegas Malaysia mengenai usaha segera untuk menamatkan serangan Israel terhadap penduduk Palestin di Gaza. (Gambar AP)

PUTRAJAYA: Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan menghadiri sidang kemuncak tergempar Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) kali kelapan yang berlangsung di Riyadh, Arab Saudi esok.

Sidang kemuncak itu akan membincangkan serangan, kekejaman dan ketidakberperikemanusiaan rejim Israel yang berterusan ke atas Palestin.

Dihoskan oleh Putera Mahkota dan Perdana Menteri Mohammed bin Salman, sidang kemuncak itu akan turut dihadiri oleh pemimpin dan wakil negara anggota OIC.

“Sidang kemuncak ini akan didahului dengan dua mesyuarat persediaan iaitu mesyuarat persediaan peringkat menteri pada 10 Nov 2023 dan mesyuarat persediaan pegawai-pegawai kanan OIC pada 9 Nov,” menurut kenyataan Kementerian Luar.

Sidang kemuncak tergempar itu hasil daripada kerjasama utuh perdana menteri bersama beberapa pemimpin OIC.

Semasa sidang kemuncak itu, perdana menteri akan menyatakan pendirian tegas Malaysia mengenai usaha segera untuk menamatkan tindakan pembunuhan beramai-ramai Israel terhadap rakyat Palestin di Gaza, dengan krisis kemanusiaan masih berlarutan, serta keperluan utama bagi negara anggota OIC dan seluruh masyarakat antarabangsa untuk membantu menangani nasib dan penderitaan rakyat Palestin.

Sidang kemuncak itu dijangka akan menerima pakai satu Dokumen Hasil (Final Communique).

Anwar akan diiringi oleh Menteri Luar Zambry Abdul Kadir dan pegawai kanan kerajaan.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo