NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wang AS$681 juta dalam akaun Najib hasil aktiviti haram, dedah saksi

Najib kini menjalani hukuman 12 tahun di Penjara Kajang setelah disabitkan dengan kesalahan berkaitan RM42 juta dana SRC International.


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa US$681 juta yang dimasukkan ke dalam akaun Datuk Seri Najib Tun Razak pada 2013 adalah hasil daripada aktiviti haram.

Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Jenayah Pengubahan Wang Haram (AMLA) ACP Foo Wei Min, berkata berdasarkan siasatannya, US$681 juta itu berasal daripada bon US$3 bilion 1MDB, dimasukkan ke dalam akaun Najib di Ambank yang nombor berakhir dengan 694, antara 22 Mac dan 10 April, 2013, lapor Bernama.

Saksi pendakwaan ke-48 itu juga berkata sebelum US$681 juta dimasukkan ke akaun itu, akaun Najib mempunyai baki sebanyak RM879.8 juta, yang beliau katakan sebagai daripada “sumber yang sah”.

Saksi berusia 47 tahun itu berkata beliau menggunakan kaedah siasatan ‘First In, First Out’ (FIFO) atau ‘Masuk Dahulu, Keluar Dahulu’ yang digunakannya untuk menentukan sama ada dana dalam akaun Najib adalah haram atau bersih.

Pada akhir prosiding hari ini di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah, Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib memberitahu mahkamah bahawa Pegawai Penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Superintendan Kanan Nur Aida Arifin akan menjadi saksi seterusnya, bagaimanapun, mereka boleh tidak memanggilnya kerana mereka masih belum menyerahkan keterangan saksi kepada pembelaan.

“Selain itu, pihak pendakwaan masih menunggu dokumen hari ini untuk dikemukakan sepenuhnya di mahkamah dan dimasukkan dalam kenyataan pegawai penyiasat sebelum menyerahkannya kepada pihak pembelaan.

“Pendakwaan hampir di penghujung kes. Pihak pembelaan masih belum menyelesaikan pemeriksaan balas terhadap beberapa saksi iaitu bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dan penganalisis BNM Adam Ariff Mohd Roslan,” kata pendakwa raya.

Hakim: Tiada lagi saksi lain?

Ahmad Akram: Itu akan menjadi saksi terakhir kita (pegawai penyiasat), Yang Arif.
Hakim Sequerah: Lepas tu tutup kes?

Seorang lagi Timbalan Pendakwa Raya Kamal Baharin Omar menjawab: “Pada peringkat ini Yang Arif, melainkan dan sehingga perkara lain timbul,”

Najib, 70, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion milik 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan bersambung 24 Okt.


Sumber I Agenda Daily ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo