NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Rombak segera Kabinet kerajaan campuran yang tak berfungsi: AfnanKerajaan campuran digesa merombak barisan menterinya yang dilihat gagal memainkan peranan dalam menangani isu yang sedang membelenggu rakyat ketika ini.

Ahli Parlimen Alor Setar, Afnan Hamimi Taib Azamudden berkata kegagalan kerajaan campuran dipimpin Datuk Seri Anwar Ibrahim semakin terserlah apabila isu barang asas gagal ditangani, ditambah dengan kenaikan harga barang dan ekonomi yang tidak diurus dengan baik.

“Mutakhir ini, berbagai isu timbul dan telah mencetuskan kebimbangan rakyat Malaysia. Isu-isu keperluan asas seperti beras, telur ayam dan minyak, isu kejatuhan matawang negara, isu reformasi tata kelola yang tidak direalisasikan dalam pentadbiran kerajaan campuran, sehinggalah isu ketidakcekapan kerajaan untuk menangani pelbagai sentimen negatif, dilihat terus menghantui dan meresahkan rakyat.

:Kini, Bank Dunia menjangkakan keadaan ekonomi negara akan terus ‘menyederhana’, dan bakal gagal mencapai paras KDNK sasaran, iaitu sekitar 4-5 peratus. Berkemungkinan, kita hanya mampu mencapai sekitar 3.9 peratus.

“Sasaran untuk membentuk Belanjawan ‘surplus’ sehingga kini masih lagi tidak nampak bayang. Pastinya hal ini telah lari daripada agenda YAB Perdana Menteri yang dahulunya berdegar-degar mahu menampilkan belanjawan yang tidak defisit,” katanya dalam satu kenyataan.

Timbalan Ketua Pemuda PAS itu berkata barisan pentadbiran kerajaan campuran dilihat terlalu rapuh sehingga membebankan Anwar sendiri.

“Pemuda PAS berpendirian bahawa pasukan kerajaan dan kabinet yang ada pada ketika ini terlalu ‘fragile’, dan dilihat hanya sebagai kabinet ‘one man show’ yang membebankan kedudukan Perdana Menteri itu sendiri.

“Peranan Menteri yang penuh dengan ‘formula’ dan beberapa Menteri yang gagal berfungsi dalam mengatur harga dan kawalan bekalan makanan asas sangat wajar digugurkan.

“Pemuda PAS juga menolak sebarang tugas ‘part time’ dalam kementerian penting seperti Kementerian Kewangan. Seorang Menteri ‘full time’ yang lebih berkesan berbanding Menteri yang ada kini perlu dinaikkan,” katanya lagi.

Afnan berkata sudah tiba masanya untuk Anwar merombak barisan jemaah menterinya untuk memastikan segala permasalahan dihadapi negara dapat ditangani dengan segera.

“Maka, sewajarnya dibuat satu penstrukturan semula bagi para Menteri dan Timbalan Menteri yang gagal berfungsi dan kembalikan fungsi beberapa kementerian yang penting untuk mengemudi negara dengan lebih baik.

“Insya-Allah Pemuda PAS akan terus memberikan komitmen bersama jika pihak kerajaan campuran benar-benar mahu mentadbir negara.

“Jika tidak, ianya mungkin hanya sekadar menjadi ‘transit’ sebelum diambil alih oleh pihak lain,” ujarnya lagi.

Spekulasi rombakan Kabinet hangat diperkatakan kebelakangan ini, bagaimanapun Anwar baru-baru ini berkata setakat ini tiada keputusan dibuat untuk menukar barisan menterinya.


Sumber I Agenda Daily ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo