NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Laksana moratorium permohonan tindakan DNAA, Bersih gesa Kerajaan

Bersih menyasarkan mengumpul 100,000 tandatangan menerusi petisyen dilancarkan hari ini.


PETALING JAYA: Kumpulan reformasi pilihan raya, Bersih menuntut moratorium untuk permohonan bagi melepas tanpa membebaskan (DNAA) atau pembebasan sepenuhnya bagi semua kes profil tinggi mahkamah membabitkan ahli politik.

Pengerusinya Thomas Fann berkata perkara itu harus digantung terlebih dahulu sehingga pemisahan kuasa antara peguam negara dan pendakwa raya dilaksanakan seperti dituntut pelbagai pihak susulan keputusan DNAA Presiden Umno Zahid Hamidi, bulan lalu.

Perkara itu terkandung dalam empat tuntutan menerusi petisyen secara dalam talian dilancarkan hari ini, mendesak tindakan segera Perdana Menteri Anwar Ibrahim bertindak bagi mempertahankan kedaulatan undang-undang dan kestabilan politik di negara ini.

NGO itu turut mendesak supaya pemisahan kuasa antara peguam dan pendakwa raya dimuktamadkan menjelang 2024.

“Ketiga mendakwa semula ahli politik diberikan DNAA atas kesalahan rasuah, biar mahkamah tentukan sama ada mereka bersalah atau sebaliknya berdasarkan bukti dibentangkan,” katanya pada sidang media hari ini.

Fann berkata pihaknya juga menggesa perdana menteri dan peguam negara tidak menarik semula atau campur tangan kes berprofil tinggi seperti kes 1MDB serta kes pertuduhan rasuah Sistem Visa Luar Negara (VLN) membabitkan Zahid.

Menurutnya, mereka menyasarkan untuk mendapatkan 100,000 tandatangan dalam tempoh sebulan menerusi petisyen berkenaan.

Beliau berkata, Anwar perlu melaksanakan tadbir urus baik dan tidak membenarkan mana-mana ahli politik yang didakwa dengan rasuah diberikan DNAA seperti Zahid.

“Peguam Negara yang baru (Ahmad Terrirudin Mohd Salleh) juga sepatutnya membenarkan badan kehakiman menguruskan kes ahli politik tanpa menggunakan budi bicaranya di bawah perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan,” katanya.


Sumber I FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo