NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kehidupan amat sengsara, menurut aktivis PalestinJOHOR BAHRU: "Kehidupan kami ketika ini amat sengsara, sukar untuk digambarkan dengan kata-kata," demikian menurut aktivis Palestin, Abeer Z Barakat ketika diminta menceritakan keadaan hidup seharian rakyat Palestin termasuk dirinya selepas 12 hari serangan udara berterusan rejim Zionis di Semenanjung Gaza.

Berkongsi keperitan dihadapi, ibu kepada empat anak itu berkata, beliau bersama beberapa ahli keluarga yang lain kini menumpang di rumah saudara selepas rumahnya musnah, dengan berkongsi apa sahaja bekalan makanan masih tinggal dan tanpa bekalan elektrik sejak beberapa hari lepas.

Meskipun berita buruk dan pembunuhan beramai-ramai berlaku depan mata setiap hari, Abeer tidak goyah dan dengan tegas menyatakan bahawa beliau tidak takut mati, malah ketiadaan bekalan air dan makanan perkara terakhir yang ada dalam fikirannya sekarang.

"Pada dasarnya, kami tidak takut dengan kematian sendiri. Saya bercakap bagi diri sendiri dan saya yakin setiap rakyat Palestin bersetuju dengan saya, (cuma yang) kami bimbangkan kehilangan orang yang kami sayang. Saya sudah kehilangan rumah, jadi saya harap saya tidak akan kehilangan mana-mana ahli keluarga.

"Saya berdoa setiap malam dan setiap hari, pada setiap solat, kami doakan mereka dilindungi dan kami memohon kepada Allah SWT memberikan kami kesabaran bagi membolehkan kami mengharungi tempoh yang sukar ini, untuk kami terus kekal berada di tanah air kami, terutama ketika kami berada di bumi suci ini. 

"Insya-Allah, Allah akan beri kami kesabaran dan lindungi bumi ini," katanya kepada Bernama melalui pesanan suara di WhatsApp malam tadi.

Abeer juga berkongsi, bagaimana rumah yang runtuh menimpa penghuninya akibat serangan udara dan bagaimana berita mengenai seorang lagi aktivis Palestin, Dr Shaima Abu Shaaban, yang kehilangan tiga anak yang masih kecil, ibu bapa dan adik-beradiknya dalam serangan udara, turut membuatkan hatinya luluh.

"Semalam (Isnin), saya dengar berita mengenai rakan saya, Dr Shaima Abu Shaaban, seorang ahli psikologi yang juga pensyarah yang telah banyak berjasa. Beliau sedang menjalankan projek sokongan psikologi selama enam bulan untuk wanita dan kanak-kanak dan kami telah bekerjasama sejak 2001 lagi.

"Beliau (Dr Shaima) kehilangan bapa, ibu, tiga anak - dua wanita dan seorang lelaki yang comel, dan kini tinggal beliau bersama seorang lagi anak lelakinya yang masih hidup. 

"Beliau (turut cedera) di dada dan kaki manakala ahli keluarganya yang lain sama ada cedera atau masih tertimbus di bawah runtuhan. Berita mengenai Dr Shaima amat mendukacitakan saya kerana kami sangat rapat, dan sudah tentu kita ada mendengar mengenai keluarga yang telah dihapuskan daripada pendaftaran awam," katanya.

Di sebalik kesengsaraan tersebut, Abeer masih sempat melahirkan rasa terima kasihnya kepada negara dan rakyat Malaysia atas sokongan kuat daripada segenap peringkat kerajaan mahupun rakyat. 

"Malaysia sentiasa menyokong kuat rakyat Palestin. Sokongan emosi anda sangat membantu kami. Setiap kali saya terima mesej daripada rakan-rakan Malaysia saya, melihat hantaran yang mereka kongsikan, saya dapat rasa bahawa kami tidak ditinggalkan berseorangan, terutama oleh saudara-saudara Islam kami. Terima kasih banyak atas sokongan anda," katanya.

Abeer, yang berkelulusan Sarjana Linguistik Gunaan dari Universiti Putra Malaysia, aktif berkongsi pengalamannya berhubung isu Palestin dan telah berada di Malaysia pada Februari lepas.

Lebih 3,000 rakyat Palestin terkorban dengan kira-kira 13,000 lagi cedera sejak serangan rejim Israel pada 7 Okt lepas.

Semalam, Kementerian Kesihatan di Gaza dilaporkan berkata sekurang-kurangnya 500 orang terbunuh dalam serangan udara di Hospital Arab Al-Ahli yang terletak di tengah Gaza. – BERNAMA

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo