NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Telur, minyak masak, kini beras: Kerajaan tak belajar, kata bos MydinPemilik rangkaian runcit terkemuka Ameer Ali Mydin mengecam tindakan kerajaan kerana "tidak belajar" daripada amalan terdahulu dengan mengenakan kawalan harga dalam usaha menguruskan bekalan barangan asas, di tengah-tengah kenaikan harga susulan kekurangan beras putih untuk pasaran tempatan.

Bos pasar raya besar Mydin itu berkata kerajaan nampaknya tidak belajar daripada kegagalan masa lalu, berkata langkah meletakkan harga siling adalah cubaan untuk "menyenangkan rakyat". 

"Malapetaka di luar sana. Kerajaan entah bagaimana mengulangi kesilapan yang sama. Entah bagaimana kerajaan ini tidak belajar," katanya kepada stesen radio BFM hari ini. 

"Isu minyak masak adalah sama. Minyak masak paket, kamu masih tidak mendapat bekalan yang mencukupi dan jelas diselewengkan. 

“Telur - sehingga kini kamu masih tidak ada telur tempatan." 

"Kawalan harga adalah hanya untuk menggembirakan rakyat, tetapi saya boleh beri jaminan bahawa rakyat tidak akan berpuas hati sama sekali."

Beliau berkata pihak berkuasa perlu menyiasat sama ada terdapat aktiviti menyorok bekalan berikutan berlaku kekurangan stok beras putih keluaran tempatan. 

"Di mana (beras putih tempatan)?" soal Ameer. 

Minggu lalu, kerajaan mengenakan had 10 kampit beras putih tempatan 10kg, atau 100kg bagi setiap pelanggan untuk menangani kekurangan bekalan.

Azman Mahmood, yang mengetuai Bahagian Pengawalan Padi dan Beras Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan, berkata beberapa peniaga membeli sehingga 7,000kg beras putih tempatan.

Kekurangan itu tercetus selepas syarikat beras negara Padiberas Nasional (Bernas) menaikkan harga beras putih import sebanyak 36% pada 1 September, membawa kepada lonjakan permintaan untuk beras putih tempatan yang lebih murah. 

Beras putih tempatan kini berada di bawah kawalan harga RM2.60 sekilogram, atau RM26 setiap kampit 10kg.

Ameer berkata beliau menjangkakan kenaikan harga beras import akan berterusan susulan faktor global.

Namun beliau berkata kawalan harga hanya akan membawa kepada aktiviti menyorok stok bekalan beras.

"Jangan buat kawalan harga. Jadi sekurang-kurangnya kami ada ketersediaan berbanding ketiadaan." 

Beliau berkata kenaikan harga beras import boleh dielakkan dengan mudah susulan wujud aktiviti penyeludupan rentas sempadan secara berleluasa. 

"Sangat mudah untuk membawa sebungkus beras. Kos penyeludupan ialah RM2 untuk sekampit beras 10kg mungkin merentasi sempadan. 

“Sekiranya pihak kuasa tidak tahu tentang pasaran, saya boleh beritahu mereka ini adalah kadar pasaran.”

Beliau berkata walaupun percaya Bernas "mungkin mahu melakukan perkara yang betul", kerajaan mesti bersedia untuk mendengar. 

Ameer memberi amaran masalah yang sama akan menjejaskan gula berikutan kawalan harga.

"Akhirnya, beberapa perkara akan mengalami masalah. Saya ingatkan ketidaktentuan politik yang ada sekarang ini sudah berakhir. 

“Mari kita sama-sama bertindak," katanya sambil menambah kerajaan sebaliknya perlu meningkatkan bantuan tunai kepada kumpulan B40 untuk mengurangkan kesan penghapusan harga siling.


Sumber I MalaysiaNow 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo