NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Peguam hak asasi manusia desak kerajaan gantung peruntukan 'kejam' akta komunikasiPeguam hak asasi manusia hari ini menggesa kerajaan menggantung penggunaan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998 susulan pengumuman Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching bahawa cadangan pindaan undang-undang itu akan dikemukakan kepada Parlimen selewat-lewatnya awal tahun depan.

Lawyers for Liberty (LFL) berkata komitmen yang tepat mesti diberikan berhubung garis masa untuk pindaan, dengan butiran untuk dibincangkan dengan pihak berkepentingan. 

"Paling penting, untuk mengelakkan sebarang penyalahgunaan AKM sementara akta itu dikaji semula di Parlimen, kami menyeru kerajaan untuk mengumumkan penggantungan serta-merta penggunaan Seksyen 233 dan semua peruntukan kejam AKM yang lain dan mengenakan moratorium penguatkuasaan atau pendakwaan sementara menunggu pemansuhan/pindaannya," katanya.

Pada 17 September, Teo berkata AKM sedang dikaji semula oleh agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) melalui penglibatan dengan pihak berkepentingan yang berkaitan. 

"Jadi KKD rasa sudah sampai masanya untuk kita mengkaji semula dan pastikan bahawa peruntukan yang kita ada sekarang mencukupi untuk mengambil tindakan terhadap apa-apa jenis jenayah khasnya yang berlaku di alam siber.

"Kalau tidak sempat bentang tahun ini, kita akan bentang di Parlimen awal tahun hadapan," katanya.

LFL berkata pindaan itu perlu dibentangkan pada persidangan Parlimen akan datang, memetik ruang lingkup Seksyen 233 dan skopnya yang disifatkannya sebagai "luas" dan "tidak jelas". 

"Disebabkan istilah subjektifnya, yang membawa kepada kekaburan kepada apa yang merupakan kesalahan atau bukan di bawah peruntukan itu, ia digunakan untuk menyekat ucapan dan ekspresi, menepis pandangan yang bertentangan, menghalang perbezaan pendapat, menafikan ruang demokrasi, dan menindas rakyat Malaysia.

"Ia adalah pencerobohan serius terhadap hak kebebasan bersuara yang dijamin oleh Perkara 10(1)(a) Perlembagaan Persekutuan kita," katanya. 

Ia menambah bahawa tiada unsur dalam larangan itu seperti "tidak senonoh", "lucah", "palsu", "mengancam", atau "bersifat menyinggung perasaan dengan niat untuk menjengkelkan, menyalahgunakan, mengugut atau mengganggu mana-mana orang" ditakrifkan selanjutnya dalam akta itu. 

"Ini mewujudkan kategori kesalahan yang berpotensi tidak berkesudahan, yang mengikut budi bicara penguatkuasaan undang-undang untuk ditakrifkan mengikut kesesuaian mereka.

"Oleh itu, di bawah AKM, sesiapa sahaja boleh menjadi sasaran. Apa kesalahan masih tidak jelas," katanya. 

LFL berkata AKM telah berulang kali digunakan untuk menyiasat dan menangkap mereka yang mengkritik kerajaan atau raja-raja di media sosial, memetik "kebangkitan semula" penggunaannya sejak setahun lalu. 

"Perbuatan ini mencegah walaupun menonjolkan pelanggaran hak asasi manusia, pelanggaran undang-undang dan juga kemungkinan salah laku kerajaan," tambahnya. 

"Sesuatu kritikan terhadap kenyataan mana-mana pegawai kerajaan atau sesiapa sahaja yang salah juga boleh didakwa sebagai palsu, mengancam, menjengkelkan atau juga gangguan."

Mengingatkan pendirian Pakatan Harapan (PH) menentang AKM sebelum membentuk kerajaan, LFL berkata memansuhkan peruntukan akta itu adalah salah satu pembaharuan yang dijanjikan PH.

"Kerajaan mesti segera mengkaji semula AKM untuk memastikan ia mematuhi piawaian hak asasi manusia antarabangsa dan Perlembagaan, dan khususnya untuk Seksyen 233 AKM dikaji secara menyeluruh untuk mentakrifkan secara lebih tepat apa yang menjadi 'penggunaan kemudahan rangkaian yang tidak wajar atau perkhidmatan di bawah akta itu," katanya.


Sumber I MalaysiaNow 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo