NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Menteri digesa beri garis masa pelaksanaan akta sewa rumahKUALA LUMPUR: Seorang Ahli Parlimen kerajaan menggesa Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming memberi garis masa bila Akta Penyewaan Rumah Kediaman akan dilaksana.

Tan Hong Pin (PH-Bakri) berkata, akta itu amat penting dalam melindungi hak penyewa dan pemilik kediaman.

“Saya minta menteri KPKT memberi garis masa, bilakah kerajaan akan melaksanakan Akta Penyewaan Rumah Kediaman di Malaysia,” katanya ketika membahaskan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12).

Pada 29 Mac lalu, Timbalan Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Akmal Nasir, berkata RUU Sewaan Kediaman yang akan mengawal selia hubungan pemilik kediaman dan penyewa serta mengimbangi hak kedua-dua pihak dijangka dibentangkan di Dewan Rakyat tahun depan.

Akmal berkata, RUU itu juga akan mewujudkan institusi penyelesaian pertikaian antara pihak terbabit dalam urus niaga sewaan kediaman.

Dalam pada itu, Tan berkata Akta Penyewaan Rumah Kediaman telah lama wujud di luar negara seperti Jerman, United Kingdom, Australia, Kanada dan New Zealand.

“Sistem Pengurusan Bersepadu Perumahan dan Rangka Kerja Analitis Data Raya (BDA) berkaitan perumahan telah disiapkan pada 2022 bagi membolehkan perkongsian data dalam kalangan agensi persekutuan dan negeri.

“Saya bercadang pangkalan data bersepadu ini juga perlu mewajibkan semua urusan sewa perlu membuat laporan ke sistem ini bawah Akta Penyewaan Rumah Kediaman supaya maklumat lengkap berkaitan pemilik rumah dan penyewa dapat dikutip,” katanya.

Katanya, cara itu akan membantu kerajaan memudah cara penggubalan dasar pasaran rumah mampu milik dan menetapkan harga siling penyewaan atau memberikan bantuan secara terus kepada penyewa terkesan berasaskan bukti dalam sistem pengurusan perumahan.

Menurutnya, tribunal berkenaan juga perlu ditubuhkan bagi menyelesaikan pertikaian antara penyewa dan tuan rumah dengan kos rendah, cepat dan efektif.


Sumber I FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo