Foto AGENSI
Foto AGENSI

LONDON: Majlis Bandaraya Birmingham di United Kingdom (UK) semalam mengisytiharkan mereka muflis.

Majlis mengumumkan ia tidak dapat membayar hutangnya yang terakru terutama disebabkan tuntutan gaji oleh kakitangan dan bekas kakitangan.

Pegawai kanan telah menghentikan semua perbelanjaan baharu kecuali untuk golongan rentan dan perkhidmatan penting.

Memetik laporan Xinhua, dengan populasi kira-kira 1.15 juta orang, Birmingham ialah bandar kedua terbesar di United Kingdom.

Majlis Bandaraya Birmingham berkata ia telah mengeluarkan notis Seksyen 114 untuk memenuhi liabiliti kewangannya yang berkaitan dengan tuntutan Equal Pay dan jurang kewangan dalam tahun dalam belanjawannya, yang kini berada dalam lingkungan 87 juta pound British (RM510 juta).

"Pada Jun lalu, Majlis mengumumkan bahawa ia mempunyai potensi liabiliti berkaitan dengan tuntutan Equal Pay dalam lingkungan 650 juta hingga 760 juta paun, dengan liabiliti berterusan terakru pada kadar 5 juta hingga 14 juta paun setiap bulan," kata Majlis itu dalam satu kenyataan.

"Majlis masih dalam kedudukan di mana ia mesti membiayai liabiliti gaji yang sama yang telah terakru setakat ini, tetapi ia tidak mempunyai sumber untuk berbuat demikian," katanya.

Kawalan perbelanjaan yang sedia ada akan diperketatkan, kata Majlis, untuk memastikan terdapat perhatian sepenuhnya terhadap perbelanjaan. - AGENSI