NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Hina Sultan Selangor: Hukuman penjara pendakwah bekas penasihat agama Guan Eng kekalMahkamah Rayuan Putrajaya mengekalkan hukuman penjara terhadap pendakwah bebas, Wan Ji Wan Hussin berhubung sabitan menghina Sultan Selangor pada 2014 lalu.

Wan Ji yang juga bekas pegawai Penerangan dan Penasihat Agama Lim Guan Eng pada 2017 itu disabitkan dan hukuman sembilan bulan penjara kerana menerbitkan perkataan menghasut dan menghina terhadap Sultan Selangor pada 2012 lalu.

Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara membenarkan rayuan Wan Ji untuk mengurangkan hukumannya.

Bagaimanapun, panel hakim tidak membenarkan rayuannya untuk membatalkan sabitan tersebut.

Pada 9 April 2018, Mahkamah Sesyen Shah Alam mendapati Wan Ji bersalah atas tuduhan menghasut dan dia dijatuhi hukuman penjara sembilan bulan.

Pihak pendakwaan kemudian merayu terhadap hukuman itu.

Pada 9 Julai 2019, Mahkamah Tinggi Shah Alam membenarkan rayuan pendakwa untuk hukuman yang lebih berat, dan meningkatkan tempoh tahanan Wan Ji kepada satu tahun penjara.

Tertuduh yang berusia 41 tahun kemudian merayu kepada Mahkamah Rayuan.

Ketika membacakan keputusan sebulat suara itu, panel tiga hakim diketuai Datuk Hadhariah Syed Ismail berkata tidak ada merit dalam rayuan Wan Ji untuk membatalkan sabitan.

Hadhariah juga mengingatkan Wan Ji, kebebasan bersuara tidak bermakna seseorang itu boleh berkata apa saja khususnya wujud peraturan mengenai isu 3R (agama, kaum dan raja-raja) di negara ini.

“Kebebasan bersuara tidak bermaksud kita boleh bercakap sesuka hati. Perkataan yang dikatakan dalam hantaran Facebook tersebut memang tidak sesuai.

“Kalaulah kita ini genius sekali pun dalam bab agama, janganlah kita meperlekehkan orang lain. Lagi pandai, kita kena lagi tunduk.

“Kalau hendak bagi nasihat agama sekalipun, guna perkataan yang baik-baik barulah orang dengar.

“Jangan guna perkataan tidak sesuai terutama terhadap Sultan Selangor kerana sekarang ada 3R.

“Hati-hati dengan perkataan sensitif ini,” ujar hakim itu dipetik laporan media.

Hadhariah kemudian mengeluarkan waran komital terhadap Wan Ji.

Seorang anggota polis dilihat membawa tertuduh keluar dari kandang untuk memulakan hukuman penjaranya hari ini.

Wan Ji, didakwa pada 10 September 2014, menerbitkan perkataan yang menghina Sultan Sharafuddin Idris Shah, termasuk membabitkan isu agama dalam Facebook (FB) dengan nama wanji.attaaduddi.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Pejabat Perumahan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor, Tingkat 5, Bangunan Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah, Seksyen 5, di sini, pada 10 pagi, 5 November 2012.


Sumber I Agenda Daily 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo