NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Himpunan Aman Bantah DNAA Zahid: Menteri Agam larang berkumpul di MasjidPUTRAJAYA: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Mohd Na’im Mokhtar hari ini menyeru agar institusi masjid dan surau tidak dijadikan gelanggang pertelagahan politik.

Beliau berkata apabila masjid dan surau dilibatkan dengan kancah politik kepartian, ia akan menimbulkan ketegangan dalam masyarakat selain mencemarkan institusi itu sebagai zon bebas.

“Saya menzahirkan rasa bimbang terhadap kecenderungan pihak-pihak tertentu yang menjadikan masjid dan surau sebagai platform awal untuk berhimpun yang tentunya boleh mengganggu-gugat fungsi masjid sebagai pusat penyatuan umat Islam,” menurutnya dalam kenyataan hari ini susulan usaha pihak tertentu mengadakan perhimpunan di ibu negara.

Media melaporkan ‘Himpunan Aman Selamatkan Malaysia,’ yang dijadualkan esok, akan bermula dari Masjid Jamek Kampung Baru di Kuala Lumpur.

“Semua pihak dimohon supaya akur serta menghormati titah Tuanku-Tuanku Sultan agar tidak menyalahgunakan masjid dan surau untuk aktiviti berbentuk politik kepartian,” katanya.

Mohd Na’im juga berkata Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan telah diarah memantau masjid dan surau selain mengambil tindakan berpandukan lunas undang-undang sekiranya ada mana-mana pihak melanggar peraturan serta undang-undang yang sedang berkuat kuasa.

Beliau berkata pihaknya berharap semua pihak menghormati agensi berautoriti demi menjaga kemuliaan institusi masjid dan surau serta menjamin kesejahteraan negara.


Sumber I FMT Malaysia 

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo