NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

TERKINIKebebasan bersuara kini terhad kepada menyokong kerajaan – Tun Mahathir  • Kebebasan rakyat di negara ini untuk bersuara disifatkan terhad hanya kepada menyokong kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, perkara itu dilihat bertentangan dengan laungan reformasi yang dituntut Anwar sebelum ini.
  • Menurutnya, di masa ini terutama ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-15 sedang berlangsung, kenyataan yang benar daripada segi sejarah dianggap sebagai hasutan.
  • Tun Mahathir dalam kenyataannya hari ini berkata, dengan larangan perkauman, agama dan Institusi Diraja (3R), kini mulut rakyat seolah-olah ditutup pihak kerajaan.

PETALING JAYA – Kebebasan rakyat di negara ini untuk bersuara disifatkan terhad hanya kepada menyokong kerajaan yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, perkara itu dilihat bertentangan dengan laungan reformasi yang dituntut Anwar sebelum ini.

Menurutnya, di masa ini terutama ketika Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-15 sedang berlangsung, kenyataan yang benar daripada segi sejarah dianggap sebagai hasutan.

Katanya, dengan larangan perkauman, agama dan Institusi Diraja (3R), kini mulut rakyat seakan ditutup.

“Dahulu semasa PMX (Anwar) berada di luar kerajaan, laungan reformasi dijerit-jerit. Antara reformasi yang dituntut ialah kebebasan bersuara dan kebebasan media cetak.

“Sekarang kebebasan bersuara terhad kepada penyokong kerajaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, kerajaan memberi amaran terakhir kepada mana-mana pihak yang cuba bertindak melampau dengan memainkan isu 3R.

Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, pihak terbabit yang mahu menyemai bibit perpecahan dan mencabar Perlembagaan, tidak lagi boleh dibiarkan.

Menurutnya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (MCMC) akan mengambil tindakan mengikut perundangan tanpa mengira pangkat atau kaum. 

Sumber I Kosmo


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo