NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Soalnya dalam Umno bukan ‘berapa banyak’ tapi ‘apa seterusnya’?

Ahli akar umbi Umno dikatakan letih dan semangat mereka rendah walaupun ia “musim pilihan raya”. 


PETALING JAYA: Kurang seminggu lagi menjelangnya pilihan raya di enam negeri, ramai di kalangan akar umbi Umno lebih bimbang dengan masa depan parti itu selepas pilihan raya, kata dua pemimpin tertinggi.

Mereka yang enggan namanya disiarkan mendakwa ramai ahli akar umbi letih dan mempunyai semangat yang rendah ia “musim pilihan raya”.

“Realitinya ramai pemimpin dan ahli akar umbi tidak teruja dengan prospek bekerjasama dengan DAP dan Pakatan Harapan secara amnya,” kata seorang pemimpin peringkat kebangsaan.

Beliau berkata “mood di lapangan” kali ini sangat berbeza berbanding ketika parti itu dalam kempen menjelang PRN Johor dan Melaka yang dimenangi Barisan Nasional (BN).

“Ia mungkin mudah untuk pemimpin di atas, tetapi ia adalah cerita yang berbeza di lapangan. Kami telah bermusuh selama beberapa dekad. Terlalu awal untuk mengharapkan penerimaan, apatah tarikan.”

Sumber itu berkata, inilah sebabnya ramai ahli akar umbi mungkin memilih untuk tidak mengundi pada 12 Ogos atau mengundi memihak kepada Perikatan Nasional (PN) untuk menghukum kepimpinan Umno.

“Persoalan utama ramai dalam Umno ialah apa yang akan berlaku selepas pilihan raya jika parti itu tidak berjaya,” katanya.

Sumber itu berkata malah PN mengharapkan “perubahan dinamik” dalam Umno selepas pilihan raya.

“Saya rasa inilah sebabnya dalam kempen mereka, mereka memilih untuk menyerang kerajaan lebih daripada Umno sendiri, kerana mereka juga mahukan undi daripada ahli Umno,” katanya.

Sumber itu berkata, jika Umno menunjukkan prestasi buruk dalam pilihan raya, akan ada desakan untuk perubahan di peringkat atasan.

“Jika tiada, maka anda akan melihat perubahan di bahagian bawah. Anda mungkin melihat perpecahan di peringkat akar umbi dengan orang keluar dan sebagainya.”

Sementara itu, seorang lagi ketua pemuda yang enggan namanya didedahkan berkata, ia jelas PN mendominasi kempen terutama di media sosial.

“Kami kucar-kacir di lapangan. Di media sosial, PN masih mendominasi. Jadi perkara tidak kelihatan begitu baik kecuali mungkin di Negeri Sembilan dan beberapa kerusi di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah.

“Di peringkat akar umbi, timbul rasa tidak puas hati terhadap kepimpinan parti dan kerjasama dengan DAP.”

Pemimpin itu berkata jika Umno mencatatkan prestasi buruk dalam enam pilihan raya negeri, ia akan menjadi ‘amaran’ terhadap parti untuk bangkit.

“Kita kalah dalam PRU15 tetapi tidak berkelakuan seperti kita kalah. Di manakah perubahan? Di manakah reformasi? Nampaknya kita melakukan perkara yang sama dan mengharapkan hasil yang berbeza.”

Bagaimanapun, pemimpin itu berkata sudah terlambat untuk Umno mengubah nasibnya walaupun ia bergantung kepada apa yang berlaku selepas pilihan raya.

“Satu lagi hasil buruk sudah dijangka tetapi persoalan besarnya ialah apakah seterusnya? Ini akan menjadi isu utama, terutamanya bagi mereka yang bukan orang presiden (Zahid Hamidi).”

Umno bertanding 107 daripada 245 kerusi negeri di Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu pada pilihan raya 12 Ogos.


Sumber I FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo