NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PH kembali ke Selangor tanpa nilai tambah dari Umno, hilang majoriti 2/3

Umno, yang mewakili BN dalam pilihan raya enam negeri, mengulangi nasib malang dalam pilihan raya umum di tangan PN.
Seorang wanita berjalan melepasi logo Pakatan Harapan dan Barisan Nasional di pusat pengumuman keputusan di Klang, 12 Ogos.

Barisan Nasional (BN) yang diwakili Umno sekali lagi diberi tamparan hebat oleh pengundi Melayu di kubu kuatnya, dengan Perikatan Nasional (PN) sekali lagi menumbangkan parti seperti mana berlaku pada pilihan raya umum tahun lepas.

Setakat jam 11.30 malam, Pakatan Harapan (PH) mendapat majoriti mudah bagi membentuk kerajaan negeri di Selangor, walaupun kali ini kemenangannya disebabkan kerusi majoriti Cina yang dimenangi DAP dan kerusi campuran PKR.

Tambahan dua kerusi dimenangi rakannya Umno juga tidak mampu memberikan majoriti dua pertiga yang diperoleh kerajaan PH di Selangor pada pilihan raya 2018.

Secara tidak rasmi, Umno berjaya memenangi hanya 17 daripada 108 kerusi DUN yang ditandinginya dalam pilihan raya, manakala tewas di Terengganu dan Kedah meskipun kempen sengit yang menyaksikan Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan anggota tertinggi Kabinet sering muncul dalam ceramah berskala besar.

Pengerusi Umno Selangor, Terengganu dan Kedah turut dikalahkan.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo