NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Anwar enggan terima badan kajian kata tiada sokongan orang Melayu


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim GAMBAR: Warta Rakyat

Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan menerima laporan satu tinjauan pendapat yang mendakwa beliau hanya mendapat 24% sokongan orang Melayu.

Perdana Menteri tidak dapat menerima hakikat laporan kajian dibuat oleh Ilham Centre yang berlangsung pada 11 hingga 27 Julai itu menganalisis maklum balas 2,416 responden di enam negeri yang akan berlangsungnya Pilihan Raya Negeri (PRN) esok.

“Saya tidak bersetuju. Ia satu analisis yang cacat, mungkin mereka (Ilham Centre) mengambil data di Kelantan dan membandingkan di Selangor.

“Tetapi di banyak lagi negeri, prestasi kita (kerajaan perpaduan) sangat baik. Saya sangat optimis,” katanya dipetik laporan FMT.

Dalam rumusan kajian itu, Ilham Centre berkata PRN akan menjadi ujian lapangan untuk menentukan corak sokongan orang Melayu di Semenanjung susulan perubahan trend pengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Katanya, 24% sokongan Melayu oleh responden berbeza dengan sokongan orang Cina (88%) dan India (81%) serta lain-lain (75%).

Secara keseluruhan 42% responden berkata mereka berpuas hati dengan prestasi Anwar.

Dalam segi populariti, kajian mendapati Anwar, kerajaan perpaduan dan polisi Madani mendapat markah tinggi di negeri dikuasai Pakatan Harapan iaitu Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan.

Sumber | satuberita.my

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo