NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

STAR mahu gabung bersama PBS sebelum PRN Sabah

Presiden Star Jeffrey Kitingan, berkata mengakui antara cabaran penggabungan itu melibatkan nama, simbol, dan jawatan presiden.


PETALING JAYA: Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) bersedia bergabung dengan Parti Bersatu Sabah (PBS) bagi mengukuhkan parti pelbagai kaum berasaskan Kadazandusun dan Murut (KDM) sebelum PRN Sabah, dijangka dua tahun lagi.

Presiden STAR, Jeffrey Kitingan yang menyuarakan hasrat itu, berkata beliau yakin cadangan penggabungan dua parti itu boleh menjadi kenyataan sebelum pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah bagi mencatat kemenangan besar.

Ketika ini, STAR mempunyai enam Adun dan seorang Ahli Parlimen, manakala PBS diwakili tujuh Adun dan juga seorang Ahli Parlimen.

Kedua-dua parti adalah komponen Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibentuk ketika PRN September 2020.

“Memang hasrat kita sudah ada, lama sudah sejak PRN lalu lagi dan sudah ada perbincangan dibuat di antara pemimpin kedua-dua parti tetapi tidak dapat direalisasikan ketika itu.

“Bagaimanapun, sekarang idea itu datang lagi. Bagi saya ia adalah langkah yang terbaik untuk kedua-dua parti dan saya positif terhadapnya. Harapan saya ia akan menjadi kenyataan,” katanya memetik Berita Harian.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Nasional dan Ulang Tahun Ketujuh STAR Sabah, di Penampang.

Jeffrey yang juga Ahli Parlimen Keningau dan Adun Tambunan, bagaimanapun mengakui kedua-dua parti mungkin berdepan beberapa cabaran dalam merealisasikan penggabungan yang dicadangkan itu.

“Cabaran kita antaranya ialah untuk menentukan nama, simbol, dan siapa presiden gabungan itu tetapi kita percaya akan dapat mencari penyelesaian terhadap perkara berkenaan,” katanya.


Sumber I FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo