NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Permohonan bangunkan KXP ada rupanya, siapa yang berdalih?

JAWAPAN oleh Kementerian Pengangkutan (MOT) berhubung pendirian mereka terhadap pelan pembangunan projek Kedah Aerotropolis dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) ibarat membuka tembelang Kerajaan Persekutuan dalam isu itu.

Ini kerana kenyataan yang dikeluarkan oleh MOT semalam menjawab sendiri kenyataan dikemukakan Anthony Loke Siew Fook pada 8 Mac lalu di Parlimen bahawa kononnya tiada permohonan dibuat untuk pembangunan projek itu.

Justeru itu kata Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor, isu ‘Kedah tidak pernah memohon untuk membangunkan KXP’ seperti disebut Anthony Loke sebelum ini tidak relevan dan tidak seharusnya dibangkitkan lagi.

Beliau berkata, Kerajaan Persekutuan seharusnya cakna dengan ketegasan Sultan Kedah yang dua kali menitahkan agar diberi pertimbangan wajar dan adil untuk menyegerakan kelulusan projek itu demi kepentingan rakyat selain tidak dipengaruhi kepentingan politik.
 
“Masalah sebenar Perdana Menteri ialah beliau enggan beri ruang untuk dengar penjelasan kita mengenai perkembangan projek setelah tiga pucuk surat diutus untuk memohon pertemuan.

“Dalam masa sama, beliau membuat kenyataan seolah-olah tahu segalanya. Alasan isu keselamatan negara yang dibangkitkan oleh beliau dua hari lalu juga ternyata kurang cermat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Kata Muhammad Sanusi, alasan yang dijadikan faktor untuk mengelak kelulusan projek itu sudah ditangani melalui pelbagai sesi libat urus dan perundingan oleh Jawatankuasa Teknikal KXP AirportCity bersama agensi dan jabatan berkaitan.

“Laporan berkaitan isu terbabit juga sudah beberapa kali dibentangkan oleh konsultan yang dilantik oleh KXP AirportCity dan Unit Perancang Ekonomi (EPU) Jabatan Perdana Menteri sebelum ini.

“Ia diketuai oleh Tan Sri Ir. Dr. Jamilus Husin, seorang tokoh yang mengetuai pembinaan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Beliau amat memahami selok-belok serta kaedah yang diperlukan dalam mengendalikan projek membina lapangan terbang.

“Bagaimana mungkin dengan pembabitan aktif seorang tokoh yang cukup mahir dan berpengalaman dalam projek Kedah Aerotropolis, perkara-perkara asas yang berkaitan dengan keselamatan negara tidak diberikan perhatian seperti yang dijadikan alasan oleh Perdana Menteri,” tegasnya.

Malah Muhammad Sanusi berkata, Laporan penuh National Airports Strategic Plan (NASP) pula hanya akan siap hujung tahun ini. Justeru, apa yang disebut dalam kenyataan MOT berkaitan dapatan kajian itu hanya atas sifat semasa dan bukan muktamad.

“Akan ada perkembangan dari masa ke semasa yang boleh mempengaruhi laporan akhir NASP. Saya ingin ingatkan MOT supaya tidak membuat keputusan, pendirian atau kenyataan dengan memanipulasi kajian yang diusahakan menggunakan wang rakyat itu semata-mata untuk kepentingan politik kepartian.

“Kerajaan Kedah berharap perbincangan lanjut berhubung projek ini dapat diadakan segera bersama Perdana Menteri seiring titah Tuanku Sultan yang mahu momentum pertumbuhan ekonomi Kedah yang sedang berkembang pesat terus dikekalkan,” katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo