NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Subsidi elektrik: Kaji kesan sebelum umum, Muhyiddin tegur AnwarKerajaan perlu lebih teliti dan tidak terburu-buru dalam membuat sesuatu keputusan yang memberi kesan kepada rakyat terutama melibatkan subsidi.

Bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sebagai kerajaan setiap keputusan yang dibuat itu perlu diteliti kesannya bagi setiap peringkat.

“Dia (Datuk Seri Anwar Ibrahim) mungkin kata cara itu bagi mengurangkan bebanan. Saya faham tapi kita bila Kabinet buat keputusan dia ada dia punya andaian.

“Kalau buat begini, kesan pada sektor mana? Kalau buat begini, kesan pada domestik atau tidak ataupun, sektor industri atau tidak?

“Tetapi terbukti apabila kerajaan buat keputusan terkini itu, ada pihak yang rasa tidak berpuas hati sebab mereka terpaksa membayar bil elektrik yang lebih tinggi,” katanya ketika sidang akhbar Majlis Penganugerahan Geran Penyelidikan Program Pembangunan Dasar MASA (MPDP) 2.0 di Kuala Lumpur, pada Rabu.

Muhyiddin berkata demikian untuk mengulas pengumuman terkini Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung penggunaan elektrik berlebihan di rumah bakal dikenakan caj tarif semasa tanpa subsidi.

Isnin lalu, Anwar mengumukan isi rumah yang menggunakan elektrik pada jumlah amat tinggi tidak lagi akan menikmati subsidi daripada kerajaan.

Jelas Anwar, rumah perseorangan yang penggunaan elektriknya sangat tinggi seperti penggunaan tiga kipas dan empat penyaman udara harus membayar kos sebenar dan tidak menikmati subsidi lagi.

Pengumuman itu menerima pelbagai reaksi daripada warga net yang rata-rata marah dengan keputusan itu lebih-lebih lagi dalam keadaan cuaca panas melampau yang melanda negara.

Dalam pada itu, ketika berucap pada majlis tersebut Muhyiddin menegaskan beberapa kajian menunjukkan rakyat Malaysia terutamanya golongan B40 dan M40 merasakan kedudukan kewangan peribadi mereka semakin terjejas hingga ada gesaan yang kuat supaya kerajaan membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Malangnya, kerajaan tidak mendengar keluhan dan permintaan rakyat selain tidak mempunyai sebarang langkah konkrit bagi membantu rakyat menghadapi zaman sukar pada masa ini.

“Janganlah semasa sebelum berkuasa pandai bercakap tetapi apabila berkuasa tak pandai buat. Malah, menutup mata dan memekakkan telinga apabila berhadapan dengan tuntutan rakyat. Langsung tidak peka dan tidak prihatin terhadap nasib rakyat jelata,” katanya.

Sementara itu, Muhyiddin yang juga Pengerusi MASA berbesar hati kerana MPDP 2.0 mendapat sambutan memberangsangkan daripada kalangan ahli penyelidik dan akademik dari institut pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS) di seluruh negara.

Tambahnya, 27 kertas cadangan disenarai pendek panel penilai dan setiap penerima geran MPDP 2.0 layak menerima geran penyelidikan sebanyak RM10,000.

Antara bidang tumpuan penyelidikan MPDP 2.0 merangkumi isu-isu relevan seperti perubahan iklim, keterjaminan bekalan makanan, menangani keciciran pembelajaran, memacu perniagaan, rumah mampu milik, pembinaan daya tahan sistem kesihatan dan kesiapsiagaan menghadapi krisis pada masa depan serta perlindungan sosial.


Sumber I Agenda Daily ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo