NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Jelaskan kenaikan OPR kepada rakyat, kata Ahli Parlimen PKR kepada Anwar, Rafizi

Hassan Karim berkata langkah Bank Negara tidak selaras dengan usaha kerajaan untuk meningkatkan ekonomi dan menangani kos sara hidup yang tinggi.


PETALING JAYA: Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Karim mahu Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan Menteri Ekonomi Rafizi Ramli menjelaskan kenaikan kadar faedah terbaharu oleh Bank Negara Malaysia (BNM).

Beliau berkata, langkah bank pusat berkenaan tidak selaras dengan usaha kerajaan untuk meningkatkan ekonomi dan menangani kos sara hidup yang tinggi.

Hassan juga berkata presiden PKR Anwar dan timbalannya Rafizi akan bersetuju bahawa golongan B40 dan M40 akan paling terjejas oleh kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) kepada 3%.

“B40 dan M40 merupakan 80% rakyat Malaysia. Mereka menghadapi masalah kewangan dan ekonomi sekarang,” katanya.


“Saya berharap Rafizi dan Anwar, yang juga menteri kewangan perlu jelaskan kepada rakyat tentang kenaikan kadar OPR ini.

“Jadi saya tidak mahu rakyat di enam negeri yang akan berdepan dengan pilihan raya negeri menempelak kerajaan dengan pertanyaan mengenai kenaikan OPR,”

Kritikannya itu susulan kenyataan Ahli Parlimen Puncak Borneo Willie Mongin semalam yang mempersoalkan sama ada Anwar, sebagai menteri kewangan, adalah “menteri untuk pemilik bank atau untuk rakyat?”.

Hantaran Ahli Parlimen GPS itu dilampirkan pada satu laporan berita mengenai Anwar yang mengkritik pendahulunya Tengku Zafrul Aziz untuk kenaikan OPR pada 2022, di mana beliau telah mengemukakan perkara sama kepada Zafrul semasa berkempen pada PRU15 November lalu.

Pada Rabu, BNM menaikkan OPR sebanyak 25 mata asas kepada 3%, yang menimbulkan kebimbangan bahawa rakyat Malaysia perlu membayar lebih untuk pinjaman bank mereka.

Bank pusat itu telah menaikkan OPR lima kali sejak Mei tahun lalu, berjumlah 125bps atau 1.25%, selepas ia dikekalkan pada paras terendah sepanjang masa pada 1.75% sejak Julai 2020, semasa pandemik Covid-19.


Sumber I FMT Malaysia 
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo