NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bekas ahli Parlimen Umno dilantik pengerusi Matrade

Lantikan Reezal Merican Naina Merican adalah yang terbaru di bawah kerajaan campuran pimpinan Anwar Ibrahim.
Bekas ahli Parlimen Kepala Batas Reezal Merican Naina Merican. Gambar: Bernama

Bekas ahli Parlimen Kepala Batas Reezal Merican Naina Merican dilantik sebagai pengerusi Matrade, agensi penggalakan perdagangan negara di bawah Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri, dalam siri pelantikan terbaru di bawah kerajaan campuran.

Reezal berkhidmat sebagai menteri di bawah dua perdana menteri sebelum ini, Ismail Sabri Yaakob dan Muhyiddin Yassin.

Pada pilihan raya umum tahun lalu, beliau tewas kerusi Parlimen Kepala Batas kepada Dr Siti Mastura Muhammad dari Perikatan Nasional (PN), menamatkan hampir lima dekad cengkaman Barisan Nasional (BN) di kawasan pilihan raya itu.

Pelantikannya dibuat selepas beberapa ahli politik daripada gabungan parti kerajaan dinamakan untuk menerajui agensi kerajaan dan GLC.

Ia termasuk pelantikan Syed Ibrahim Syed Noh dari PKR sebagai pengerusi bukan eksekutif Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC), sebuah agensi di bawah Kementerian Komunikasi dan Digital yang diketuai oleh Fahmi Fadzil, dan dua pemimpin Umno untuk mengetuai agensi pemerkasaan ekonomi Melayu, Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Felcra. 

Sementara itu, Ahli Parlimen Balik Pulau dari PKR Bakhtiar Wan Chik dinamakan untuk mengetuai cabang pelaburan milik Kementerian Kewangan MyCreative Ventures Sdn Bhd manakala Abdullah Sani Abdul Hamid dilantik mengetuai Tekun Nasional.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo