NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sekolah vernakular tidak patut wujud – BERJASABANGI, Ahad –  Sekolah vernakular tidak perlu diwujudkan kerana ia memberi jurang yang besar antara kaum lain dan tidak membentuk semangat perpaduan di negara ini.

“Tidak perlu, maknanya sekolah Cina dijadikan Sekolah  Kebangsaan Cina dan sekolah India dijadikan Sekolah Kebangsaan India.  Itu tidak perlu yang utamanya kita ada satu sistem yang penting serta  dapat menampung semua bangsa kita belajar satu sistem negara.” 

Itu bait-baik kata Presiden BERJASA, Zamani Ibrahim ketika mengulas tentang kewujudan sekolah vernakular di negara ini.

Katanya, kewujudan sekolah tersebut telah membentuk jurang yang sangat besar antara perpaduan kaum di negara ini. 

Justeru, Zamani menggesa kerajaan supaya lebih memberi fokus kepada sekolah kebangsaan yang sejak dahulu mengamalkan sistem pendidikan yang dapat menggabungkan seluruh bangsa dan kaum.

Sehubungan itu, beliau turut menyarankan agar kerajaan berusaha untuk melepaskan dan tidak melayan kehendak serta dambaan pihak DAP atau Dhong Zhong yang mahukan sekolah vernakular ini mendapat peruntukan yang berlipat kali ganda berbanding sekolah kebangsaan serta sekolah agama lain di negara ini.

“Lepaskan ikatan dan desakan daripada parti-parti politik khususnya DAP yang bercakap tentang kepentingan sekolah Cina, dan  Dong zhong antara yang aktif. 

“Selain itu, kita tetap memberikan keutamaan, untuk memberikan keselesaan kepada anak-anak, yang berada di sekolah kebangsaan yang sedia ada,” katanya. 

Terdahulu, beliau juga membangkitkan isu keadaan sekolah kebangsaan dan sekolah agama lain yang kurang mendapat perhatian serta peruntukan sewajarnya.

Situasi itu menyebabkan timbul isu-isu prasarana dan kemudahan yang rosak serta daif di seluruh negara. 


Sumber I Tv Pertiwi........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo