NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Perbicaraan rasuah Zahid tangguh, Zahid kemuka representasi mohon gugur 47 pertuduhan

Pihak pendakwaan berkata ia memerlukan masa untuk mempertimbangkan representasi presiden Umno.
Ahmad Zahid Hamidi dibicarakan atas 47 pertuduhan pengubahan wang haram dan CBT membabitkan jutaan ringgit daripada Yayasan Akalbudi, dan menerima rasuah untuk pelbagai projek semasa beliau menjadi menteri dalam negeri. (Gambar Bernama)

KUALA LUMPUR: Perbicaraan rasuah Ahmad Zahid Hamidi, yang kini di peringkat pembelaan di Mahkamah Tinggi, telah ditangguhkan untuk membolehkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan lanjut.

Timbalan Pendakwa Raya, Abdul Malik Ayob memberitahu Hakim Collin Lawrence Sequerah bahawa pihak pendakwaan hanya boleh mempertimbangkan representasi Zahid selepas hasil siasatan SPRM.

Malik, yang membantu Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran, berkata pihak pembelaan menghantar representasi kepada Jabatan Peguam Negara pada Januari dan Februari.

“Ia mencapai kira-kira 200 muka surat dan kami perlu meneliti dokumen itu kerana ia melibatkan isu yang rumit,” katanya.

Malik berkata SPRM juga sedang menjalankan siasatan lanjut berhubung perkara itu.

“Selepas berunding dengan peguam negara sendiri, saya diarahkan untuk tidak membantah permohonan pihak pembelaan untuk penangguhan. Kami memerlukan masa yang munasabah untuk mempertimbangkan representasi itu,” tambahnya.

“Kami memerlukan masa yang munasabah untuk mempertimbangkan representasi.”

Sequerah: Berapa lama yang kamu perlu?

Malik: SPRM sedang menjalankan siasatan. Terdapat surat daripada ketua pesuruhjaya (Azam Baki) bertarikh 20 Feb kepada peguam negara.

Sequerah: Adakah SPRM membayangkan berapa lama masa yang akan diambil?

Malik: Tiada respons lagi, tetapi mereka perlu masa.

Sequerah: Adakah kamu bergantung kepada siasatan mereka untuk memutuskan perkara ini?

Malik: Surat 20 Feb telah dihantar kepada peguam negara. Sebarang keputusan mengenai representasi mesti mengambil kira siasatan mereka.

Terdahulu, peguam bela Hamidi Mohd Noh memohon perbicaraan ditangguhkan kerana tiada keputusan dibuat berhubung representasi Zahid.

Sequerah membenarkan perbicaraan ditangguhkan tetapi menggesa Malik memaklumkan mahkamah sekiranya SPRM menamatkan siasatannya lebih awal.

“Sila tulis kepada kami jika keputusan dibuat,” katanya.

Perbicaraan telah ditetapkan sementara untuk disambung semula pada 1 hingga 3 Ogos, 7 hingga 10 dan antara 21 dan 24 Ogos.

Tarikh pendengaran lanjut telah ditambah pada September hingga Disember.

Pada 2 Nov, hakim menangguhkan kes kepada 16 Jan sementara menunggu keputusan rayuan Zahid kepada Mahkamah Rayuan berhubung permohonannya untuk mendapatkan keterangan saksi yang direkodkan oleh SPRM.

Bagaimanapun, Zahid, yang kini timbalan perdana menteri, menghentikan rayuan itu.

Tidak dimaklumkan di mahkamah terbuka mengapa perbicaraan yang dijadualkan pada 16 Jan itu ditangguhkan.

Pihak pembelaan memanggil enam saksi setakat ini.

Zahid didakwa atas 47 pertuduhan pengubahan wang haram dan pecah amanah (CBT) membabitkan jutaan ringgit daripada Yayasan Akalbudi dan menerima rasuah untuk pelbagai projek sepanjang menjadi menteri dalam negeri antara 2013 dan 2018.

Dua belas daripada pertuduhan adalah untuk CBT, lapan untuk rasuah dan baki 27 untuk pengubahan wang haram.

Komen : Siasatan lanjut SPRM, buka pintu pembebasan Zahid?

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo