NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Varian baharu Arcturus lebih berbahaya?

Negeri Haryana dan Kerala telah mewajibkan semula pemakaian pelitup muka sebagai langkah berjaga-jaga. - Foto Agensi


NEW YORK - Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sedang mengawasi subvarian baharu Covid-19 digelar Arcturus selepas ia mencetuskan lonjakan kes di India, baru-baru ini.

XBB.1.16 yang merupakan rekombinan dua varian Omicron, BA.2 yang lain pertama kali dikesan pada akhir Januari lalu.

Kajian makmal mendapati Arcturus yang mempunyai gejala sama seperti varian sebelum ini seperti demam, sesak nafas dan batuk berupaya meningkatkan kejangkitan serta potensi peningkatan patogenik.

Sementara itu, penyelidikan dibuat University of Tokyo menunjukkan Arcturus hampir 1.2 kali ganda lebih mudah menular berbanding XBB.1.5 atau Kraken yang paling mudah berjangkit dan pernah mencetuskan kebimbangan sebelum ini.

Pada bulan lalu, Arcturus telah menyebabkan peningkatan sebanyak 13 kali ganda kes di New Delhi yang menyaksikan jumlah kes mencecah angka mingguan tertinggi dalam tempoh tujuh bulan.

Sebagai langkah berjaga-jaga, negeri Haryana dan Kerala telah mewajibkan semula pemakaian pelitup muka di tempat awam serta sekolah.

Nama subvarian itu dipopularkan oleh Dr Vipin Vashishtha yang menggunakan hashtag menerusi ciapan yang memberi amaran tentang peningkatan kes disebabkan Arcturus pada 17 Mac lalu. - Agensi 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo