NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

'Loke masih tak jawab isu kekurangan penerbangan harga rendah' - Wee

story-image

Meskipun selepas maklum balas Menteri Pengangkutan Anthony Loke hari ini, Presiden MCA Wee Ka Siong berkata isu kekurangan penerbangan pada harga rendah antara Malaysia Timur dan Semenanjung masih tidak dijawab.

Ini selepas Loke menjemput Wee menghantar penumpang penerbangan tambang tetap dari Kuala Lumpur ke Tawau, Sabah, pada malam Khamis ini.

Loke sebelum ini menegaskan bahawa setiap 185 penumpang penerbangan itu hanya membayar RM249 untuk tiket mereka.

Susulan itu, Wee berkata dia membangkitkan isu tambang penerbangan selepas seorang penduduk Tawau mengadu tentang kekurangan penerbangan dan harga tiket yang terlalu tinggi, dan tiket sering melebihi RM1,000 pada musim perayaan dengan tempat duduk yang tidak mencukupi untuk menampung permintaan.

"Bolehkah menteri pengangkutan melakukan sesuatu yang dapat menurunkan harga dan menambah bilangan tempat duduk?

"Dengan itu, rakyat Malaysia boleh membayar harga yang lebih rendah dan berpeluang pulang ke kampung halaman untuk menyambut hari perayaan," kata Wee dalam kenytaan terbarunya mengenai isu itu.

Wee juga berterima kasih kepada Loke atas jemputan untuk menghantar penumpang penerbangan berkenaan Khamis, tetapi berkata, “namun, lebih baik sekiranya saya membantu orang ramai yang memerlukan tiket penerbangan murah untuk menghubungi YB Loke bagi mendapatkan bantuan.

"YB Loke boleh terus membantu dengan mendapatkan tiket yang murah untuk mereka pulang ke Tawau, lebih-lebih lagi menjelang Hari Raya Aidilfitri hanya beberapa hari saja lagi," katanya.

Pertikaian mengenai tiket penerbangan ke Tawau - dan Malaysia Timur secara umumnya - bermula semalam selepas Wee membangkitkan isu mengenai tiket dijual pada harga RM3,138.

Semakan Malaysiakini semalam mendapati dakwaan Wee sebahagiannya betul, bahawa platform Super App AirAsia sememangnya menunjukkan bahawa harga tempat duduk ekonomi Malaysia Airlines (MAS) untuk penerbangan dari Kuala Lumpur ke Tawau pada 20 April akan menelan kos RM3,138.

Bagaimanapun, di laman web MAS sendiri, penerbangan yang sama dijual dengan tiket kelas perniagaan bermula daripada RM2,863.37, tanpa tempat duduk ekonomi ditawarkan.

Menurut Loke, semua tempat duduk ekonomi MAS untuk penerbangan itu telah dijual dan harga yang ditunjukkan pada Super App sebenarnya adalah untuk tiket kelas perniagaan, dan ia berharga RM2,863.40 dan bukan RM3,138.

Dia berkata Wee sepatutnya menyemak pelbagai sumber dan menggunakan platform MAS sendiri untuk membeli tiket penerbangan MAS.

Loke juga berkata Suruhanjaya Penerbangan Malaysia sedang mencari cara untuk memastikan aplikasi penerbangan tidak akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga tiket penerbangan, dan MAS telah memfailkan injunksi untuk menghentikan AirAsia daripada menjual tiket MAS pada aplikasinya. Injunksi itu tidak dibenarkan.

Sementara itu, Wee menegaskan bahawa ramai pengguna biasa akan menggunakan aplikasi seperti Super App, Agoda, dan Booking.com untuk mencari tawaran terbaik bagi rancangan perjalanan mereka, dan mempersoalkan sama ada kerajaan akan mengambil tindakan terhadap AirAsia kerana menjual semula penerbangan MAS tanpa kebenaran.

"Jika terdapat dakwaan kenaikan harga yang tidak munasabah untuk tiket syarikat penerbangan tertentu daripada Super App ini, bukankah ia menjadi tanggungjawab MOT dan agensinya untuk memantau dan memastikan pengguna tidak menjadi mangsa?" katanya.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo