NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wan Fayhsal kemuka usul tergempar bincang lawatan Anwar ke Saudi

Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, lawatan itu tidak mempunyai impak besar kerana Anwar Ibrahim tidak menemui Raja Salman Abdulaziz Al-Saud mahupun Putera Mahkota Mohammed Salman.

PETALING JAYA: Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (PN-Machang) mengemukakan usul tergempar di Dewan Rakyat bagi membincangkan kesan lawatan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim ke Arab Saudi minggu lalu.

Beliau memohon sidang Dewan Rakyat ditangguhkan mengikut Perkara 18 (1) dan (2) Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat untuk memberi laluan kepada usul itu bagi membincangkan kesan ekonomi dan hubungan dua hala Malaysia-Arab Saudi hasil lawatan rasmi Anwar dari 22 hingga 24 Mac lalu.

Ketua Pemuda Bersatu itu juga mahu butiran terperinci kos lawatan yang disifatkannya penting kerana membabitkan wang pembayar cukai.

“Lawatan rasmi itu diperlihat sebagai lawatan tidak berimpak tinggi memandangkan perdana menteri tidak berjaya melakukan pertemuan dengan pemerintah tertinggi kerajaan Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud mahupun Putera Mahkota Mohammed Salman yang merupakan perdana menteri Arab Saudi.

“Sebelum ini, pada Mac 2021, perdana menteri kelapan berjaya mendapat persetujuan kerajaan Arab Saudi untuk menambah kuota haji sebanyak 10,000 jemaah dan peningkatan eksport minyak sawit ke Arab Saudi berjumlah 500,000 tan yang nilainya mencecah RM 1 bilion.

“Justeru, besar harapan saya agar perkara ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada Yang di-Pertua Dewan Rakyat serta keizinan majlis mesyuarat demi kepentingan rakyat.”

Terdahulu, Wan Ahmad Fayhsal dalam sidang media di luar Dewan Rakyat berkata, Speaker Dewan Rakyat, Johari Abdul menerima usul itu pada 9.50 pagi tadi.

Katanya, beliau turut menyerahkan soalan berhubung isu itu untuk waktu pertanyaan kepada perdana menteri (PMQT) esok.

Semalam, setiausaha politik Anwar, Ahmad Farhan Fauzi menolak dakwaan sesetengah pihak yang mempolitikkan lawatan itu sebagai gagal dan membazir wang rakyat.

Katanya, lawatan tiga hari Anwar ke Saudi sangat berhasil, antara lain dalam memperkukuhkan hubungan Putrajaya-Riyadh.

Menurutnya, lawatan itu diisi jadual padat dan tersusun menyebabkan Anwar tidak dapat menemui pemimpin lain dalam kerajaan Saudi, tetapi beliau mengadakan pertemuan dengan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan Liga Dunia Islam.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo