NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sampai bila kami kena tunggu banjir kering?


BATU PAHAT – Kerajaan perlu mencari langkah segera untuk mengatasi masalah air banjir lambat surut atau banjir terme­nung kerana keadaan itu menyukarkan penduduk menjalankan aktiviti harian.

Ini berikutan penduduk kampung dijangka tinggal lebih lama di pusat penempatan sementara (PPS) sehingga hampir sebulan.

Penduduk dari Kampung Sri Mendapat, Parit Raja, Khatijah Abu Bakar, 73, berkata, tinggal di PPS bukanlah satu perkara yang indah kepada mangsa apatah lagi tempat pemindahan kurang kemudahan asas seperti tandas atau tempat mandi.

Katanya, perkara utama perlu diberi perhatian kerajaan adalah sistem perparitan di setiap kampung di Parit Raja agar air­nya dapat mengalir laju setiap kali hujan lebat dan banjir berlaku.

“Apabila air lambat mengalir dan secara tidak langsung akan menyebabkan fenomena banjir termenung yang bertahan antara satu atau dua minggu walaupun cuaca dalam keadaan baik.

“Lebih penting lagi, fenomena ini bukan perkara baharu dan ia sudah berulang kali disuarakan penduduk, namun akan terus berulang setiap kali banjir berlaku,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Menurut Khatijah, lebih memburukkan keadaan apabila laporan mengatakan bahawa masalah banjir termenung di Parit Raja ini bakal berlanjutan kira-kira sebulan lagi.

Tambahnya, kira-kira 10 hari lagi umat Islam sudah memulakan ibadah puasa dan tidak sampai seminggu pelajar akan me­mulakan sesi persekolahan.

“Jika berterusan hingga tarikh itu, boleh dibayangkan betapa sukarnya rakyat untuk menguruskan kehidupan harian mereka, sampai bila kami perlu me­nunggu seperti ini,” katanya.

Sementara itu, Ibrahim Abu Bakar, 54, berkata, fenomena banjir terme­nung ini seakan sudah menjadi lumrah kepada penduduk.

Ujarnya, apa yang bermain dalam fikiran sekarang seandai­nya keadaan berlarutan hingga minggu depan kerana pada Ahad murid sudah memulakan sesi persekolahan.

“Kami amat berharap kerajaan dapat memikirkan sesuatu yang lebih praktikal untuk mengatasi masalah ini agar tidak berulang tahun demi tahun mendatang tanpa ada jalan penyelesaian,” katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo