NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sabah kekal pengeluar minyak sawit serantau penting meski hasil menyusutSANDAKAN, 11 Mac (Bernama) -- Sabah kekal sebagai pengeluar minyak sawit serantau yang penting dan terus memenuhi permintaan global, memastikan mata pencarian dan kemakmuran bersama untuk semua rakyat Sabah, kata Ketua Eksekutif Persatuan Minyak Sawit Malaysia (MPOA), Joseph Tek.

Beliau berkata Sabah menghasilkan 23.3 peratus minyak sawit mentah (MSM) Malaysia tahun lepas, menjana 4.29 juta tan daripada 1.51 juta hektar kawasan tanaman kelapa sawitnya.

“Bagaimanapun, hasil tanaman merosot sebanyak 2.4 peratus tahun ke tahun kepada 15.4 tan sehektar setahun, dan kadar perahan minyak dan isirung (OER dan KER) juga menurun masing-masing sebanyak 1.5 peratus kepada 20.25 peratus dan 0.9 peratus kepada 4.47 peratus.

“Walaupun berdepan cabaran, MPOA merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan Sabah atas sokongan dan kerjasama berterusan dengan industri kelapa sawit di Sabah,” katanya pada mesyuarat agung tahunan (AGM) MPOA cawangan Sabah di sini hari ini.

Ketika ditemui pemberita, Tek berkata industri minyak sawit global dijangka menghadapi ketersediaan MSM yang lebih terhad tahun ini disebabkan beberapa faktor, termasuk potensi peningkatan kecil dalam pengeluaran MSM daripada kedua-dua negara pengeluar utama Malaysia dan Indonesia sebanyak kurang daripada tiga peratus, masing-masing.

“Di Malaysia, pengeluaran MSM dijangka terjejas oleh hujan lebat semasa dan banjir di bahagian Malaysia yang menjejaskan ladang kelapa sawit, yang akan menyekat pengeluaran minyak sawit dalam masa terdekat kerana gangguan jangka pendek terhadap operasi penuaian ladang, logistik dan set buah yang rosak”.

“Tiga tahun terakhir La Nina telah menyebabkan kerosakan yang ketara kepada sistem akar kelapa sawit, yang mungkin mengambil masa untuk pulih walaupun penggunaan baja pengakaran sedang dijalankan,” katanya.

Akibatnya, Tek berkata buah tandan segar biasa mungkin lebih kecil saiznya, mempunyai kandungan minyak yang lebih sedikit, dan mempunyai set buah yang tidak sekata yang timbul daripada parthenocarpy dan membawa kepada tandan yang kelihatan seperti 'landak'.

Beliau juga berkata peningkatan bilangan pokok kelapa sawit yang terlalu tua dan sangat tinggi di Malaysia juga akan terus mengekang bekalan kerana penanaman semula perlahan disebabkan kos yang tinggi.

“Berita baiknya, masalah buruh dalam kalangan banyak pekebun telah berkurangan berikutan langkah pihak berkuasa dalam memudahkan pemulangan lebih ramai pekerja asing. Keadaan dijangka kembali normal dalam kalangan banyak penanam menjelang pertengahan tahun ini,” katanya.

-- BERNAMA
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo