NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gerai nasi ayam berempah RM15 sebungkus sudah ditutup

SALAHUDDIN Ayub (empat kiri) melancarkan Bazar Ramadan Rahmah (BRR) Peringkat Kebangsaan di Bazar Ramadan Rahmah Presint 14 Putrajaya. - UTUSAN/FAISOL MUSTAFA


PUTRAJAYA: Sebuah gerai yang menjual nasi ayam berempah pada harga tidak masuk akal iaitu RM15 sebungkus di sebuah bazar Ramadan di Puchong, Selangor sudah ditutup.

Perkara itu disahkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub, namun menyifatkan kes itu amat terpencil dan harga dikenakan gerai berkenaan sangat tidak berpatutan.

Menurutnya, pegawai penguat kuasa kementerian sudah memeriksa gerai berkenaan dan mendapati ia sudah ditutup, mungkin setelah mendapat kritikan daripada orang ramai.

“Saya tidak mendengar aduan harga melampau kecuali satu kes membabitkan nasi ayam berempah yang dijual dengan harga RM15 yang saya anggap sangat terpencil.

“Sebenarnya, kalau satu nasi dengan ayam ataupun sayur paling tinggi RM8 hingga RM9, tapi kalau sampai RM15, itu dah dianggap tidak berpatutan,” katanya ketika ditemui selepas melancarkan Bazar Ramadan RAHMAH (BRR) Peringkat Kebangsaan di Bazar Ramadan RAHMAH Presint 14, Putrajaya hari ini.

Katanya, kes itu terlalu asing dan tidak menjadi isu besar di mana-mana bazar Ramadan, namun pegawai penguat kuasa KPDN akan sentiasa memantau isu berkenaan.

Salahuddin berkata, jika peniaga dikesan mengenakan harga melampau, pihaknya tidak akan mendenda atau merampas peralatan perniagaan mereka, sebaliknya menasihati terlebih dahulu.

Menurutnya, beliau faham semua orang ingin mencari rezeki pada bulan mulia ini untuk bekalan menyambut Syawal nanti.

Sabtu lalu, tular di media sosial mengenai peniaga bazar Ramadan di Puchong Selangor yang mengenakan harga nasi ayam berempah RM15 sebungkus sehingga mengundang kritikan netizen.

Harga yang dikenakan itu disifatkan melampau kerana ayam berempah bukan bersaiz besar, manakala begedilnya cuma besar sedikit daripada duit syiling 50 sen lama serta tempe pula panjangnya tidak sampai sejengkal.

Terdahulu, Salahuddin melancarkan Bazar Ramadan RAHMAH (BRR) Peringkat Kebangsaan di Bazar Ramadan RAHMAH Presint 14, Putrajaya hari ini.

Menurutnya, sehingga kini, sebanyak 38 lokasi sedang melaksanakan BRR di seluruh negara termasuklah satu lokasi di Putrajaya. – UTUSAN........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo