NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Menu Rahmah : Hulu Langat vs Kapar

Menu Rahmah : Hulu Langat vs Kapar

Hari ini terlihat video Ahli Parlimen Hulu Langat YB Mohd Sany Hamzan mencelah Padang Serai membahas Ucapan Titah YDPA. Hulu Langat menyerang Kapar kononnya Kapar memfitnah menu rahmah pembawa kanser. 

Saya telah merujuk kepada ucapan Kapar pada hari tersebut. Bagi menjelaskan perkara ini, saya letakkan disini apa yang Kapar sebut :

1. "Saya takde masalah dengan istilah Rahmah ke apa, tapi jangan sampai rakyat marhaen B40, diberikan dengan bekalan makanan yang low quality"

2. "Dan mungkin juga menyebabkan mereka terdedah dengan kanser, autoimmune disease, autisme dan sebagainya"

Kalau diamati ucapan Kapar, beliau menyebut 2 perkara, pertama beliau kata "jangan sampai". Maksudnya ia satu peringatan kepada pihak Kerajaan agar menjaga kualiti menu rahmah agar tiada peniaga yang mengambil kesempatan dengan bekalkan makanan yang berkualiti rendah. Sebagai contoh, bahan mentah yang tidak fresh atau portion yang sedikit, tidak seimbang. 

Bila peringatan, maknanya kerajaan perlu cakna dan pastikan pemantauan dibuat. Tak perlu nak over triggered sangat. Biasa terjadi depan Menteri, kualiti sangat terbaik sebab Menteri turun pelancaran. Tapi lepas Menteri balik, akan berlaku pengurangan kualiti dan kuantiti sebab nak jaga kos.

Kedua Kapar menyatakan kebimbangan kepada makanan kualiti rendah yang "mungkin" akan menjadi penyebab kepada kanser, auto-immune disease dan juga autisme. Sekali lagi beliau memberikan peringatan dan paling penting Hulu Langat kena faham Kapar sebut "mungkin". Saya ulang "mungkin-mungkin-mungkin" (style Hulu Langat). 

Okey mungkin Hulu Langat akan tanya mana bukti menu kualiti rendah boleh menjadi penyebab kepada penyakit-penyakit tersebut. Nak bagitau Kapar ni bekas Doktor Perubatan dan pernah berkhidmat sebagai Doktor dibeberapa Hospital Kerajaan dalam negara. Kapar sebut mungkin merujuk kepada kajian akademik dalam bidang perubatan. 

Hulu Langat boleh merujuk kepada satu kajian akademik bertajuk "The effect of diet  on risk of cancer" oleh Timothy J Key, yang mengkaji mengenai kesan diet terhadap risiko cancer. Ini menunjukkan bahawa ada sarjana yang melihat kepada aspek ini. Bukan cakap kosong mahupun satu fitnah. 

Jadi saya harap Hulu Langat dapat faham dengan jelas apa yang diutarakan oleh Kapar dan berhenti terjerit-jerit dalam Parlimen “fitnah,fitnah,fitnah”. Kalau Hulu Langat ada sebarang kajian yang membuktikan sebaliknya, boleh utarakan dan sanggah hujah Kapar. Kita mahu wujudkan perbahasan yang berkualiti dalam Parlimen kan? 

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo