NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kalau Anwar kata tiris RM10 bilion subsidi diesel, jadi apa yang tinggal? soal Ismail Sabri

KEMENTERIAN Kewangan (MOF) perlu ‘memeriksa’ dengan betul, dakwaan ketirisan subsidi diesel berjumlah hampir RM10 bilion sepanjang 2022 seperti diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dalam Belanjawan 2023, kelmarin.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini kerana jika benar ketirisan berlaku dalam jumlah terbabit, bermakna wujudnya penyelewengan besar terhadap subsidi berkenaan.

“Kalau tidak silap saya, subsidi (bahan bakar) minyak RON 95 dan diesel semua sekali, kira-kira RM30 bilion (tahun lalu). Daripada jumlah itu, mungkin RM10 hingga RM12 billion adalah subsidi diesel.

“Kalau RM10 bilion subsidi diesel diselewengkan (seperti diumumkan Perdana Menteri dalam Belanjawan 2023), apa yang tinggal? Elok periksa betul-betul,” katanya kepada BH, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Anwar yang juga Menteri Kewangan, ketika membentangkan Belanjawan 2023, mendedahkan wujudnya ketirisan subsidi diesel dengan anggaran hampir RM10 bilion sepanjang tahun lalu.

Kenyataan Perdana Menteri dalam belanjawan itu memberi gambaran seolah-olah sepanjang tempoh pentadbiran Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri pada 2022, ketirisan subsidi diesel itu kira-kira RM830 juta sebulan.

Semakan BH dalam portal rasmi Kementerian Kewangan (MOF) menemui siaran media bertarikh 25 Jun 2022 yang dibuat oleh Menteri Kewangan ketika itu, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz.

Berdasarkan kenyataan media itu, Zafrul dilaporkan berkata, unjuran perbelanjaan subsidi kepenggunaan bagi 2022 setakat tarikh itu berjumlah RM77.3 bilion, adalah jumlah subsidi tertinggi di dalam sejarah pernah ditanggung oleh mana-mana kerajaan.

Subsidi kepenggunaan itu meliputi petrol, diesel, LPG, minyak masak, tepung dan elektrik bagi mengurangkan kos sara hidup rakyat, dan bil subsidi (tidak termasuk bantuan kebajikan)

Berdasarkan unjuran subsidi untuk tahun 2022 jika harga bersubsidi serta harga pasaran minyak, arang batu dan komoditi lain kekal pada paras semasa (pada Jun 2022), jumlah subsidi bahan bakar merangkumi petrol, diesel dan LPG berdasarkan keperluan tahun 2022 ialah RM37.3

Jumlah subsidi bahan bakar itu adalah paling tinggi berbanding pada 2021 iaitu sebanyak RM13.2 bilion; RM1.6 bilion (2020); RM6.1 bilion (2019) dan RM7.4 bilion (2018).


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo