NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bukan kali pertama, karikatur Charlie Hebdo kembali menghina Islam khusunya rakyat TurkiKUALA LUMPUR: Akhbar mingguan satira kontroversi Perancis, Charlie Hebdo, menerima kritikan bertalu-talu daripada pelbagai pihak kerana menyiarkan karikatur tragedi gempa bumi kuat di selatan Turkiye dan Syria dengan kapsyen: 'Tidak perlu hantar kereta kebal.'

Karikatur dilukis kartunis, Pierrick Juin itu dan disiarkan di akaun Twitter akhbar berkenaan, menampilkan bangunan runtuh, kereta terbalik dan puing-puing runtuhan.


Antara tokoh Muslim mengkritik karikatur itu ialah ulama dan pemimpin hak sivil di Amerika Syarikat (AS), Omar Suleiman yang menganggap penerbitan keji kerana mengejek kematian ribuan mangsa gempa bumi, sekali gus menjadi isyarat kemuncak bagaimana Perancis menyahmanusiakan umat Islam dalam semua hal.

Sementara itu, Profesor Undang-Undang dan penulis The New Crusades: Islamophobia and the Global War on Muslims, Khaled Beydoun, menegaskan ia sebagai keji, perkauman dan sangat tidak sensitif.

Wartawan dan koresponden perang CNN, Bilal Abdul Kareem turut mencemuh akhbar mingguan itu kerana menyifatkan artis Charlie Hebdo itu mentertawakan mereka yang kehilangan nyawa dan harta benda rumah serta kanak-kanak dalam bencana berkenaan.

Bagi Editor Laman Web Muslim British, 5Pillars dan pengarang Confessions of a Muslim Journalist, Roshan M Salih, akhbar mingguan Perancis yang rasis dan Islamofobia itu menjadikan tragedi di Turkiye sebagai bahan jenaka.

"Jika beribu-ribu rakyat Perancis mati, orang Yahudi, LGBT atau mana-mana kumpulan lain, maka Charlie Hebdo tidak akan menyentuhnya. Namun, apabila ia hanya membabitkan umat Islam, jadi tiada isu (memperolok-olokkannya)," katanya.

Karikatur itu tidak hanya menerima bantahan tokoh Muslim, bahkan turut dicemuh tokoh bukan Islam seperti ahli politik dan wartawan Jerman, Jurgen Todenhofer yang menyifatkan tindakan Charlie Hebdo menjijikkan kerana mempersendakan penderitaan orang lain.


Ini bukan kali pertama, akhbar satira itu menghina Islam dan umatnya, sebaliknya banyak kali menyiarkan karikatur termasuk mencerca Nabi Muhammad SAW.

Pada 9 Februari 2006, Charlie Hebdo menyiarkan kartun menghina Nabi Muhammad SAW termasuk menerbitkan kembali 12 kartun lukisan penghinaan itu yang pernah disiarkan akhbar Denmark.

Tidak serik dengan tindakan keji itu, akhbar satira terbabit sekali lagi menyiarkan kartun bersiri menghina Nabi Muhammad SAW yang lebih menjijikkan pada 2012.

Pada 2020, sekali lagi Charlie Hebdo menyiarkan kartun menghina Rasulullah SAW, sekali gus membawa kepada serangan di luar pejabatnya yang mengakibatkan dua cedera parah.

Reaksi ganas itu bukan kali pertama kerana pada Januari 2015, pejabat akhbar satira itu diserang pengganas yang mengorbankan 12 orang yang dikaitkan dengan tindakan akhbar menghina Islam atas kebebasan bersuara.

Pada November 2011 pula, pejabat akhbar satira itu pernah dilempar bom dan dibakar tetapi tiada yang terkorban.


Sumber I BH Online
........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo