NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Uniform baharu British Airways benar kru kabin bertudung

Uniform baharu British Airways benar kru kabin bertudung. - Foto Twitter Pamannairbitch
Uniform baharu British Airways benar kru kabin bertudung. - Foto Twitter Pamannairbitch

LONDON: British Airways buat kali pertama dalam tempoh 20 tahun mula memperkenalkan pakaian seragam baharu dengan menyertakan pilihan tunik dan tudung untuk kru kabin wanita sebagai pilihan pertama atau 'airlines first'.

Dalam pengenalan pakaian seragam baharu itu, kru lelaki mempunyai pilihan memakai sut (three-piece suit) manakala wanita boleh memakai gaun, skirt atau seluar bukan sekadar jumpsuit.

Rombakan pakaian seragam syarikat penerbangan itu adalah hasil projek selama lima tahun oleh pereka fesyen Britain, Ozwald Boateng dan sebelum ini ditangguhkan selama dua tahun disebabkan pandemik COVID-19.

Uniform baharu British Airways benar kru kabin bertudung. - Foto Twitter Pamannairbitch
Uniform baharu British Airways benar kru kabin bertudung. - Foto Twitter Pamannairbitch

Justeru, setiap anggota 30,000 kakitangan barisan hadapan syarikat penerbangan itu akan dilihat dengan pakaian seragam baharu, yang bermula dengan jurutera dan pengendali darat, menjelang musim panas.

Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif British Airways, Sean Doyle, berkata pakaian seragam mereka adalah representasi ikonik jenama penerbangan itu, yang akan membawa ke masa depan.

"Ia mewakili yang terbaik dari zaman moden Britain dan membantu kami menyampaikan perkhidmatan asli British yang hebat untuk pelanggan kami," katanya.

Beliau berkata, sejak awal penghasilan pakaian seragam itu adalah mengenai jati diri negara.

"Kami mahu mencipta koleksi seragam yang boleh bangga dipakai oleh orang kita dan dengan bantuan lebih 1,500 rakan sekerja, kami yakin bahawa kami sudah menyampaikannya," katanya.

"Apabila menyarung uniform baharu ini, pekerja syarikat penerbangan ini juga akan mengitar semula atau menderma pakaian lama mereka, yang diperbuat daripada kira-kira 90 peratus campuran fabrik poliester kitar semula.

"Lebih 1,500 rakan sekerja di seluruh syarikat penerbangan mengambil bahagian dalam 50 bengkel untuk membantu memastikan kesesuaian pakaian, daripada bengkel reka bentuk kepada maklum balas prototaip dan percubaan pakaian, dan membantu mencipta koleksi ikonik yang akan bertahan dalam mengikut masa," katanya.

Boateng yang mereka cipta pakaian itu dikatakan sangat berhati-hati dalam mencipta koleksi unik berkenaan dan mendapat inspirasi daripada syarikat penerbangan dan kakitangannya sendiri.

Corak gelombang udara yang ada pada jaket, kemeja-T, butang, dan tali leher diilhamkan oleh pergerakan udara di atas sayap pesawat.

Semua pakaian disesuaikan dengan menampilkan fabrik jenis jacquard serta menepati ikon 'speedmarque' ikonik syarikat penerbangan itu. - AGENSI

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo