NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Politik Sabah: Krisis dijangka berakhir selepas pertemuan dengan Anwar malam ini

Zahid berkata isu itu akan diselesaikan melalui pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini. - Gambar fail


KOTA KINABALU: Krisis politik membabitkan Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dijangka berakhir malam ini.
Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, berkata isu itu akan diselesaikan melalui pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam ini.
Zahid ketika ditemui di Pejabat UMNO Sabah, berkata pertemuan tersebut akan turut melibatkan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor.
Beliau yakin keputusan menang-menang akan dapat dicapai dalam perbincangan yang akan diadakan di sebuah hotel terkemuka di sini, malam ini.
"Pada malam ini Yang Amat Berhormat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan pertemuan bersama-sama dengan saya... kita akan mengadakan pertemuan dengan Yang Amat Berhormat Ketua Menteri Sabah dan permasalahan politik Sabah ini kita akan bincangkan dengan berhati-hati dan tentunya kita akan mencari jalan terhadap penyelesaian kemelut ini.
“Dan kita akan berikhtiar supaya situasi menang-menang dapat dicapai dalam pertemuan itu nanti... dan selepas pertemuan itu nanti saya yakin Datuk Seri Anwar akan berjumpa dengan saudara-saudari (wartawan) bagi menyatakan apakah keputusan yang akan dibuat nanti," ujar Zahid ketika ditemui malam ini.
Difahamkan tujuan utama kedatangan Zahid ke Sabah adalah untuk meleraikan kritis politik antara BN dan GRS yang bermula pada Jumaat lepas, apabila BN Sabah mengambil langkah mengejutkan dengan membuat pengumuman menarik diri daripada terus menyokong kepimpinan Hajiji sebagai Ketua Menteri.
BN Sabah turut memohon Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin agar menyemak semula keabsahan Hajiji sebagai Ketua Menteri.
Perseteruan itu turut menyaksikan aksi balas-membalas kenyataan antara pimpinan BN dan GRS selama beberapa hari selain pergerakan keluar masuk ke dalam istana juga turut kelihatan sepanjang tempoh krisis tersebut.
Terbaharu, Anwar pada malam ini dijadualkan akan bertemu dengan Hajiji bagi mencari formula penyelesaian kepada krisis itu.
Antara dijangka turut hadir di dalam pertemuan itu, Pengerusi BN Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dan Presiden Parti Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Sumber I Astro Awani ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo