NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Noh Omar dilarang anjur acara di Dewan Tan Sri Noh Omar atas arahan ‘pihak atasan’


JIKA sebelum ini diraikan sebagai pemimpin terhormat di kawasan Tanjung Karang, kini Tan Sri Noh Omar yang telah dipecat oleh UMNO mula terasa bahang kerana ‘tidak sehaluan’ dengan kepimpinan partinya.

Terbaharu, bekas Ahli Parlimen Tanjung Karang itu merancang mengadakan sesi pertemuan dengan para penyokongnya untuk memberi penjelasan berkenaan situasi yang berlaku dalam kancah politiknya tetapi dihalang berbuat demikian walaupun penganjur telah menempah dewan yang menggunakan namanya.

Apabila penyokongnya dan media tiba di Dewan Tan Sri Noh Omar, dewan yang dinamakan atas dirinya yang terletak di Institut Pengurusan Peladang Tanjong Karang, hari ini, mereka disambut dengan notis penangguhan di pintu pagar.

Notis itu menyatakan acara itu, yang dijadual berlangsung pada jam tiga petang hari ini, terpaksa ditangguhkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Menurut laporan Malaysiakini, mereka difahamkan yang penangguhan itu dilakukan pada saat-saat akhir selepas pengurusan institut membatalkan tempahan dewan semalam.

Setiausaha UMNO Bahagian Tanjong Karang, Jasman Anuar yang bertanggungjawab menganjurkan pertemuan itu, mendakwa pihak institut diarahkan oleh pihak atasan untuk melarang Noh daripada menggunakan dewan itu.

“Dewan tak boleh digunakan. (Ada) arahan untuk (untuk halang Noh),” katanya kepada portal berita itu dan menyatakan mereka terpaksa membatalkan tempahan makanan yang disediakan untuk kira-kira 300 hadirin.

Bagaimanapun Jasman berkata dia tidak menyalahkan pihak institut kerana membatalkan tempahan dewan dan faham bahawa mereka tiada pilihan.

“Daripada maklumat yang diterima, arahan daripada Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP). Mungkin lembaga juga terima arahan dari pihak lain.

“Saya rasa ini macam salah guna kuasa,” katanya lagi.

Kata Jasmani lagi, mereka menjangkakan kehadiran yang besar kerana ramai penyokong Noh sudah setuju untuk hadir, terutama setelah apa yang menimpa bekas ketua UMNO Tanjong Karang itu.

Institut Pengurusan Peladang berada di bawah LPP, yang merupakan agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan.

Azli Hudin Zakaria dari Institut Pengurusan Peladang mengesahkan mereka terpaksa membatalkan acara itu dan mengesahkan arahan diberikan oleh LPP malam tadi.

“Ya betul. Arahan dari ibu pejabat LPP,” katanya.

Ketua Pengarah LPP Azulita Salim ketika dihubungi juga enggan mengulas lanjut apabila ditanya jika lembaga itu menerima arahan daripada pihak atasan untuk melarang Noh menggunakan dewan itu.

Beliau sebaliknya menjelaskan pekeliling kerajaan memang melarang acara politik diadakan di premis milik kerajaan.

Di sebalik larangan itu, Noh tetap pulang bertemu penyokongnya di Tanjong Karang dengan menghadiri pelbagai majlis dna kenduri. Beliau memuat naik gambarnya bertemu orang ramai di laman Facebooknya malam ini.

“Tetap balik ke Tanjong Karang walau apa pun yang berlaku. Ini kampung saya.

“Menunaikan pelbagai jemputan kenduri dan pengebumian, berjumpa sahabat dan penduduk. Inilah yang saya sering lakukan selama ini. Terima kasih atas jemputan,” katanya.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo