NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kedudukan Hajiji terancam, PH Sabah nafi kekal beri sokongan kepada kerajaan GRS

Episod kemelut politik di Sabah semakin menarik apabila Pakatan Harapan (PH) itu menafikan kekal menyokong kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dipimpin Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor.

Pengerusi PH Sabah, Datuk Christina Liew mengesahkan gabungan itu tidak menyokong Hajiji lagi sebagai Ketua Menteri dan menjelaskan semua tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) tidak mengisytiharkan sokongan mereka kepada mana-mana parti melalui akuan berkanun sejak 2020, merujuk kepada sokongan mereka kepada Datuk Seri Shafie Apdal ketika itu.

“Jika ada mana-mana pihak yang mendakwa mendapat sokongan daripada kami, ia adalah tidak benar, melainkan mereka merujuk kepada kenyataan terakhir kami pada November tahun lepas di DUN,” katanya dalam satu kenyataan media.

Liew dipetik dalam laporan media pada 25 November sebagai berkata PH akan menyokong Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor, yang juga pengerusi GRS, sehingga akhir penggal.

Ia ekoran GRS memerlukan sokongan PH Sabah untuk kekal menjadi kerajaan dengan memiliki sokongan majoriti 79 kerusi DUN.

Liew berkata bahawa gabungan itu masih belum memutuskan pendiriannya tetapi akan bergerak secara berkumpulan (en bloc).

“Kami telah memerhati perkembangan politik di negeri ini dengan teliti dan telah membincangkan perkara itu sesama kami.

“Kami akan memutuskan pendirian kami secara berkumpulan untuk memastikan kestabilan politik yang berterusan di Sabah dengan cara pentadbirannya diteruskan dengan lancar,” katanya.

Kenyataan itu ditandatangani bersama semua tujuh ADUN dari PKR Sabah, DAP dan Upko.

Terdahulu, media melaporkan kira-kira 12 ADUN Warisan sudah berkumpul di sebuah hotel di sini sejak sidang akhbar mengejut diadakan pada 4.30 petang. Mereka dipercayai menunggu Shafie dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin untuk membuat pengumuman itu.

Warisan mempunyai 19 ADUN, manakala BN Sabah 17. GRS mempunyai 26 Adun.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo