NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bekas tentera gagal cabar penamatan awal khidmat kerana enggan divaksin COVID-19

SEORANG bekas tentera hari ini gagal dalam permohonannya untuk mencabar keputusan pihak berkuasa yang menamatkan perkhidmatannya daripada Tentera Darat Malaysia setelah enggan menerima vaksinasi COVID-19.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid menolak permohonan semakan kehakiman yang difailkan oleh Wan Ramli Wan Seman atas alasan keputusan yang dibuat untuk menamatkan perkhidmatan pemohon adalah mengikut undang-undang dan bukan prosedur yang tidak wajar dan tidak rasional.

Dalam permohonan semakan kehakiman yang difailkan pada 27 Sept 2021, Wan Ramli menamakan Leftenan Kol Sharull Hesham Md Yasin, Leftenan Mohamad Azammunir Mohd Ashri, Panglima Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain, Tentera Darat, dan kerajaan, sebagai responden.

Wan Ramli memohon pengisytiharan bahawa surat penamatan bertarikh 4 Ogos 2021 dan penamatan awalnya daripada perkhidmatan adalah terbatal.

Dalam penghakimannya, Ahmad Kamal berkata perintah vaksinasi COVID-19 telah dikenakan ke atas semua anggota tentera Malaysia melalui surat bertarikh 3 Mac 2021.

“Berdasarkan perintah vaksinasi itu, vaksinasi COVID-19 adalah diwajibkan kepada semua anggota Tentera Darat Malaysia kecuali mereka dalam kumpulan yang tidak layak untuk divaksinasi, seperti mereka yang mempunyai sejarah dimasukkan ke hospital akibat alahan teruk dan mereka yang mengalami tindak balas alahan yang teruk selepas menerima dos pertama vaksin.

“Selain itu, tindakan tatatertib boleh diambil terhadap mereka yang ingkar perintah itu,” kata beliau.

Hakim berkata perintah vaksinasi telah diedarkan kepada semua anggota Batalion Ke-24 Rejimen Askar Melayu Diraja, Kem Rasah di Seremban, tempat pemohon berkhidmat.

Hakim berkata pemohon jelas mengingkari perintah apabila enggan divaksinasi mengikut perintah vaksinasi tersebut.

Beliau berkata perintah vaksinasi itu dikeluarkan oleh Tentera Darat Malaysia kepada anggotanya.

“Ia adalah soal pertimbangan dasar dan keputusan yang relevan dengan operasi kerja Tentera Darat Malaysia.

“Memandangkan keputusan yang dipertikaikan oleh responden melibatkan pertimbangan dasar yang mana mahkamah tidak mempunyai pengetahuan tentang pertimbangan yang mendasari keputusan tersebut, saya berpendapat bahawa mahkamah ini tidak sepatutnya menyemak alasan responden dalam membuat keputusan itu dengan tujuan untuk mengemukakan pendapat mahkamah sendiri berasaskan apa yang dianggap adil dan munasabah berdasarkan merit,” katanya.

Hakim berkata mahkamah juga mendapati sekatan ke atas pergerakan dan pekerjaan yang berkaitan dengan vaksinasi COVID-19 telah dikenakan di beberapa negara.

“Kesahan dan keperlembagaan sekatan sedemikian sebelum ini telah diputuskan oleh mahkamah merentasi bidang kuasa lain,” katanya.

Mahkamah juga mendapati bahawa pengeluaran perintah vaksinasi adalah secara munasabah seimbang dengan kepentingan individu dan Angkatan Tentera, katanya sambil menambah bahawa ia dikeluarkan bagi memastikan risiko jangkitan dalam kalangan anggota Tentera Darat Malaysia dapat dikurangkan dan mencegah kewujudan kluster dalam kalangan anggota.

“Memandangkan pemohon gagal memberikan apa-apa alasan berkaitan untuk mengecualikan dirinya daripada divaksin, maka dia bertanggungjawab untuk mematuhi perintah vaksinasi tersebut,” katanya.

Mengenai dakwaan pemohon bahawa dia telah kehilangan pekerjaan dan mata pencarian akibat penamatan perkhidmatan itu, hakim berkata sekatan yang menjejaskan pekerjaan seseorang bukanlah melanggar Perkara 5 (1) Perlembagaan Persekutuan kerana hak pekerjaan adalah tidak mutlak.

“Saya melihat keputusan responden secara keseluruhan daripada mengenakan keputusan dasar perintah vaksinasi dengan menamatkan perkhidmatan pemohon mengambil kira kepatuhan pemohon terhadap perintah vaksinasi semuanya dibuat mengikut undang-undang.

“Pemohon tidak dilucutkan kebebasan peribadinya dan keputusan dibuat berdasarkan pertimbangan munasabah, itu adalah langkah untuk membendung wabak COVID-19 dalam kalangan Tentera Darat Malaysia,” kata hakim itu ketika menyampaikan penghakiman melalui prosiding dalam talian hari ini.

Ahmad Kamal berkata mahkamah juga mendapati perintah vaksinasi dalam kalangan Tentera Darat Malaysia adalah mandatori atas dasar anggota Tentera Darat Malaysia hidup dalam kumpulan, peranan dan tanggungjawab mereka sebagai barisan hadapan dalam menjalankan tugas dan latihan serta berkemungkinan besar mudah dijangkiti COVID-19.

“Adalah wajar semua anggota Tentera Darat Malaysia mengambil vaksin itu bagi mengekang penularan dalam kalangan mereka sendiri, keluarga dan juga masyarakat secara keseluruhan.

“Pemohon perlu tahu bahawa perkhidmatannya tertakluk kepada Akta Angkatan Tentera 1972 dan menjadi tanggungjawabnya untuk mematuhi perintah yang dikenakan ke atasnya mengikut undang-undang dan peraturan yang berkaitan.

“Sebagai pegawai tentera, beliau bertanggungjawab untuk mengikut arahan yang diberikan untuk menjaga disiplin. Sistem perundangan ketenteraan memerlukan tahap disiplin yang lebih tinggi dalam angkatan tentera,” tambahnya.

Peguam Yasmeen Soh Sha-Nisse dan Phyllia Lim, mewakili Wan Ramli, manakala Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly dan Peguam Persekutuan Liyana Muhammad Fuad, bertindak bagi pihak responden.

Dalam permohonannya, Wan Ramli, 40, berkata dia mempunyai hak asasi untuk tidak diberi vaksin dan mendakwa pada 3 Ogos 2021, dia diberitahu bahawa penamatan perkhidmatannya yang baharunya berkuat kuasa pada 26 Ogos 2021, berbanding yang sepatutnya pada 20 Jan 2023.

Dia mendakwa penamatan perkhidmatannya itu tidak sah atas alasan bahawa tindakan oleh responden adalah tidak seimbang dalam semua keadaan kes, menindas, tidak rasional, tidak munasabah, menyalahi undang-undang dan mengambil kira pertimbangan yang tidak relevan.- BERNAMA

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo