Dolar AS meningkat dengan kenaikan kadar faedah - Foto Reuters
Dolar AS meningkat dengan kenaikan kadar faedah - Foto Reuters

KUALA LUMPUR: Tahun 2022 didominasi oleh dua isu utama iaitu peningkatan luar biasa ketegangan geopolitik dan inflasi tertinggi pernah dilaporkan dalam kebanyakan ekonomi perindustrian.

Kedua-dua perkara itu adalah berkaitan dan pada dasarnya boleh dipecahkan kepada 10 peristiwa utama.

Maraton kenaikan kadar faedah

Kenaikan kadar faedah Amerika Syarikat (AS) menjadi lebih pantas berbanding yang pernah berlaku dalam sejarah, meningkatka sehingga 375 mata asas hanya dalam masa 11 bulan (daripada 0.25 peratus pada bulan Januari hingga 4.50 peratus pada bulan Disember).

Kos peminjaman yang lebih tinggi mengurangkan daya tarikan aset tanpa hasil seperti emas dan kripto.

Inflasi tertinggi pernah direkodkan

Salah satu daripada punca inflasi adalah gangguan rantaian bekalan yang kuat, serta oleh kesan rangsangan fiskal yang berlarutan.

Eropah menghadapi kejutan tenaga

Dengan bil gas dan elektrik yang meningkat hampir dua kali ganda di semua ibu negara Kesatuan Eropah (EU) berbanding setahun sebelumnya, masalah ini kekal serius.

Hampir semua produk tenaga lain dan saham syarikat utiliti di Eropah terjejas, manakala penyelesaian jangka sederhana hingga jangka panjang masih belum ditemui.

Eropah Timur jadi zon peperangan

Dengan pencerobohan Russia ke atas Ukraine pada Februari 2022, satu era baharu yang tidak menentu dalam hubungan antarabangsa bermula.

Harga komoditi global tidak kekal tidak terusik, meningkatkan inflasi dan memaksa EU dan benua itu secara keseluruhannya untuk meneliti kembali dasar tenaga.

Kesan rangsangan fiskal yang berlarutan adalah akibat langsung daripada siri sekatan yang dikenakan oleh EU ke atas Russia.

Musim kemarau kripto bermula

Aliran pasaran kripto menurun, dengan bitcoin ada kalanya mengalami kejatuhan melebihi 70 peratus sejak Disember 2021.

Pasaran mata wang kripto hanya sekadar penanda moto keseluruhan 'berisiko untuk ketinggalan zaman' dalam dunia pelabur umum, kerana kejatuhan penilaian saham digambarkan untuk tempoh masa yang panjang.

Ketegangan di Taiwan

Krisis pada Ogos di Taiwan hampir bertukar menjadi zon peperangan aktif, begitu juga AS dan China berkemungkinan besar menjadi pihak peperangan langsung.

Bagaimanapun, perkara itu dapat dielakkan.

Peningkatan sentimen perlindungan

Menjelang hujung tahun, tersebar berita bahawa China dan Arab Saudi bersetuju untuk berdagang minyak dalam yuan China, menggerakkan mata wang itu lebih jauh ke dalam status rizab dunia.

China adalah ahli kumpulan pengasas BRICS, dan Riyadh menyatakan hasrat untuk menyertai rangkaian itu beberapa kali.

Russia, dalam usahanya untuk memerangi sekatan, memilih untuk menawarkan eksport tenaganya kepada 'negara yang tidak mesra' saja iaitu negara Barat, sebagai pertukaran dengan rubel.

Sekatan terhadap Russia

Satu perkara yang jelas sepanjang sembilan pakej sekatan EU adalah ia mempunyai kesan lebih negatif terhadap ekonominya sendiri berbanding yang dijangkakan oleh kebanyakan warga elit Eropah sebelum ini.

Bagaimanapun, saham Russia menjunam sebanyak 33 peratus dan rubel menurun kepada 140 unit mata wang bagi setiap dolar AS pada bulan Mac, yang selepas itu bertukar menjadi kesan kepada ekonomi.

Rekod pembelian emas oleh bank pusat

Selepas emas Russia dan rizab tukaran asing dibekukan selepas pencerobohan pada bulan Februari, melabur dalam Perbendaharaan AS kelihatan kurang selamat berbanding sebelum ini. O

leh itu, bank-bank pusat secara keseluruhannya sudah dan masih mencari alternatif.

Pilihan raya separuh penggal AS

Pilihan raya separuh penggal November lalu mencetuskan kerajaan yang berpecah, mencadangkan jangkaan yang kecil terhadap pembaharuan struktur untuk menangani masalah jangka panjang atau menyediakan sokongan fiskal yang berkesan sekiranya ekonomi semakin lemah.

Sejurus selepas itu, kebimbangan berleluasa bahawa keputusan pilihan raya mungkin memberi kesan kepada rali dolar AS yang berlaku disebabkan oleh kenaikan kadar faedah pada 2022.