NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tidak tersenarai dalam Kabinet, MIC anggap seperti pembangkang

PRESIDEN MIC, Tan Sri SA Vigneswaran mendakwa, parti itu ada membuat permohonan dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) Barisan Nasional (BN) supaya mempertimbangkan wakilnya dilantik menganggotai Kabinet Kerajaan Perpaduan.

Vigneswaran ketika mendedahkan perkara itu berkata, mesyuarat berkenaan yang dipengerusikan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi ada menyatakan untuk membuat pertimbangan mengenai hal itu.

Bagaimanapun katanya, sebaliknya pula berlaku apabila tidak ada seorang pun wakil MIC yang tersenarai untuk dilantik sebagai menteri.

“Tak adalah, kita tak minta pun (jawatan menteri). Ini terpulang kepada budi bicara Perdana Menteri.

“Cuma sebelum ini apabila kita bincang dalam BN, memanglah mereka ada cakap nak pertimbangkan.

“Tetapi apabila senarai (menteri) keluar (diumumkan) bermakna kita tidak dapat. Kita tiada masalah sebab kita pun tak tuntut,” katanya memetik laporan Berita Harian, hari ini.

Meskipun tidak diperuntukkan sebarang jawatan dalam Kabinet Kerajaan Perpaduan, Vigneswaran berkata, MIC akur dengan ketetapan itu.

Menganggap partinya kini adalah pembangkang susulan keputusan buruk yang dilakar pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) apabila MIC hanya menang satu daripada 10 kerusi ditandingi, beliau akui tidak kisah sekali pun untuk jawatan timbalan menteri.

“Tak adalah…Kita tak minta pun (jawatan dalam Kabinet) dan kita pun tidak tuntut. Ini terpulang pada budi bicara perdana menteri.

“Walaupun kita ada berbincang dengan Barisan Nasional (BN), memanglah mereka ada cakap nak buat pertimbangan, tetapi apabila senarai keluar (diumumkan) bermakna tidak dapat.

“Kita sudah buat ketetapan ini (tak tuntut) kerana kita sudah buat keputusan untuk patuh nasihat Yang di-Pertuan Agong. Jadi kita tak payahlah minta apa-apa (jawatan). Tak ada masalah pun,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap agar menteri yang dilantik terutama dalam kalangan kaum India memberi tumpuan dan bekerja keras untuk golongan itu.

“Tidak kira menteri kaum India itu daripada parti apa sekali pun, kita meletakkan harapan tinggi supaya nasib dan kebajikan kaum India di negara ini, sentiasa terbela serta diberi tumpuan sewajarnya.

“Kita ini pembangkang. Jadi rakyat sudah tentukan kita pembangkang. Kalau kita tak dapat (jawatan) kita tak ada masalah. Tetapi saya percaya menteri berkenaan asalkan dia boleh selesaikan masalah kalau wujud isu berkaitan kaum India, sudah cukup.

“Cuma jangan beri alasan tidak munasabah bahawa (kebajikan kaum India) bukan dalam kementerian beliau,” katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo