NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tiada bekalan telur ayam di Terengganu, mana Mat Sabu?


Bekalan telur ayam di Terengganu dilaporkan kembali kritikal selepas kali terakhir beberapa pemborong hanya memperolehnya pada Khamis lalu, sekali gus rakyat mempersoalkan langkah dilakukan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan kerajaan PH-UMNO, Mohamad Sabu.

Memetik laporan media, tiga syarikat pemborong di sekitar bandar Kuala Terengganu mendapati premis kosong menyebabkan pengguna terpaksa pulang kehampaan.

Pengurus sebuah syarikat pemborong telur di Cabang Tiga di Kuala Terenggnu, Nursyzanil Adha Ramli berkata, kali terakhir bekalan telur ayam diperolehnya sebanyak 3,000 papan mengandungi 90,000 biji pada empat hari lalu.

“Syarikat pembekal mendakwa permintaan bekalan telur ayam tidak mencukupi untuk diedarkan kepada pemborong.

“Syarikat pembekal berjanji untuk menghantar bekalan sumber protein itu pada Rabu atau Khamis depan.

“Syarikat pembekal juga tidak boleh memberi jaminan jumlah keseluruhan sumber protein yang akan dihantar kepada kami,” katanya menurut BH.

Tinjauan di dua lagi syarikat pemborong mendapati semua jenis sumber protein termasuk omega dan telur ayam biasa kehabisan sejak Rabu lalu.

Pengurus Syarikat Bigpoly Supplies, Fuan Chai Feng ketika dihubungi mengesahkan kali terakhir menerima bekalan sumber protein sebanyak 4,000 papan mengandungi 120,000 biji pada Selasa lalu.

Katanya, bekalan itu terus dihantar ke tiga premis cawangannya di Kuala Terengganu termasuk di Cabang Tiga dan di Gong Badak, untuk dijual secara runcit kepada pelanggan.

“Kita belum menerima maklumat penghantaran bekalan terbaru daripada syarikat pembekal,” katanya yang turut mengesahkan telur ayam jenis omega juga turut kehabisan di semua premisnya termasuk di Kota Baharu, Kelantan.

Sementara itu, tinjauan juga mendapati lebih 35 pengguna terutama suri rumah datang ke syarikat pemborong untuk mendapatkan bekalan telur ayam, tetapi hampa apabila sumber protein itu kehabisan.

Seorang pengguna, Halijah Awang, 48, dari Wakaf Mempelam, di Kuala Terenggnu, mendakwa kesukaran mendapatkan bekalan telur sejak Isnin lalu.

Katanya, bekalan telur ayam bukan saja sukar diperoleh di pasar raya dan kedai runcit, malah di syarikat pemborong.

“Kita terpaksa menjelajah ke tiga syarikat pemborong hari ini (semalam) untuk mendapatkan bekalan telur, tetapi hampa kerana sumber protein itu kehabisan.

“Keadaan ini menyebabkan kami sudah tidak tahu di mana mahu mencari bekalan telur,” katanya.
......
https://www.agendadaily.com


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo