NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Seks luar nikah satu jenayah di Indonesia


JAKARTA:
Parlimen Indonesia hari ini meluluskan undang-undang yang menetapkan hubungan seks luar nikah sebagai jenayah bagi rakyatnya serta pelancong warga asing.

Timbalan Menteri Undang-Undang dan Hak Asasi Manusia Indonesia, Edward Omar Sharif Hiariej, berkata undang-undang itu bagaimanapun tidak akan berkuat kuasa serta-merta.

Beliau menjelaskan selepas proses ratifikasi, kanun jenayah baharu berkenaan mesti ditandatangani terlebih dahulu oleh Presiden.

“Undang-undang baharu ini mempunyai banyak peraturan berkait pelaksanaan yang harus diselesaikan, justeru mustahil dilakukan dalam tempoh setahun,” katanya sambil memaklumkan transisi daripada kanun lama kepada baharu itu dijangka mengambil masa maksimum tiga tahun.

Berdasarkan salinan pindaan kanun jenayah itu, ia antara lain meliputi beberapa artikel disemak semula yang menjadikan kesalahan hubungan seks luar nikah boleh dihukum penjara setahun, manakala bersekedudukan pula selama enam bulan.

Bagaimanapun, pertuduhan zina mesti berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh pasangan, ibu bapa atau anak tertuduh.

Tindakan mempromosikan pencegahan kehamilan serta menghina agama turut diharamkan, selain mengembalikan larangan menghina presiden dan naib presiden yang sedang memegang jawatan, institusi negara serta ideologi kebangsaan. Kes menghina Presiden mesti dilaporkan oleh pemimpin itu sendiri, dan boleh dihukum penjara hingga tiga tahun jika sabit kesalahan.

Hiariej berkata, kerajaan memberikan ‘penjelasan paling tegas sedapat mungkin yang membezakan antara penghinaan dengan kritikan.’ – AP........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo