NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Malaysia, Indonesia tekad wujudkan perairan mesra nelayan

Kedua-dua negara sepakat untuk hanya mengusir dan tidak menangkap nelayan yang menangkap ikan di persempadanan maritim Malaysia-Indonesia. - Gambar fail/ TLDM


JAKARTA: Malaysia dan Indonesia komited untuk mewujudkan perairan yang ideal dan mesra untuk nelayan serta komuniti di pantai kedua-dua negara.
Perkara itu dicapai dalam mesyuarat secara maya antara Majlis Keselamatan Negara (MKN) Malaysia dan Badan Keamanan Laut Republik Indonesia (Bakamla) baru-baru ini.
Timbalan Penerangan, Perundangan dan Kerjasama BAKAMLA, Dr. Samuel H. Kowaas berkata pelaksanaan memorandum persefahaman (MoU) mengenai 'Common Guidelines' dan 'Common Best Practice' mampu menyejahterakan nelayan kedua negara.
Selain meningkatkan hubungan kerjasama dua hala yang baik, mesyurat turut meningkatkan aktiviti kondusif berkaitan pengendalian insiden 'Unresolved Maritime Boundaries' di wilayah perairan masing-masing.
"Bakamla menyedari kepentingan meningkatkan komunikasi dan penyelarasan pegawai penguat kuasa undang-undang di kedua-dua negara," katanya dalam satu kenyataan.
Malaysia dan Indonesia memeterai 'MoU In Respect of the Common Guidelines Concerning the Treatment of Fishermen by Maritime Law Enforcement Agencies of Malaysia and the Republic of Indonesia' pada 27 Jan 2012.
Kedua-dua negara sepakat untuk hanya mengusir dan tidak menangkap nelayan yang didapati menangkap ikan di persempadanan maritim Malaysia-Indonesia.
-- BERNAMA........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo