NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Lelaki ditahan hina Agong berkait lantikan PM


KUALA LUMPUR:
Seorang lelaki ditahan bagi membantu siasatan terhadap satu hantaran di Facebook yang berbaur penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong berkaitan pelantikan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

Setiausaha polis, Noorsiah Mohd Saaduddin berkata, lelaki berusia 33 tahun itu direman tiga hari bermula hari ini, selepas ditahan semalam oleh sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Hilir Perak.

“Satu laporan diterima berhubung kenyataan berkenaan yang dimuat naik menerusi akaun Facebook menggunakan nama ‘As Bul’ dan siasatan dijalankan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT), D5 Bukit Aman,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, turut dirampas sebuah telefon bimbit jenama Vivo serta kad sim yang dipercayai digunakan untuk memuat naik hantaran berkenaan.

Kes disiasat di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana mengeluarkan kenyataan yang berkecenderungan menghasut serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, iaitu penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

Beliau mengingatkan orang ramai supaya menjadi pengguna media sosial berhemah dan tidak menggunakan platform media sosial untuk membangkitkan kegusaran dan kebencian yang boleh menggugat keharmonian negara, terutama melibatkan isu 3R, iaitu Raja (rulers), agama (religions) dan bangsa (races).

“Tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana individu yang sengaja menggugat ketenteraman serta keselamatan awam,” katanya.


........
Komen: Biar aje tiang gol nak dialih atau dibuang sama sekali.Jangan menulis perkara tak baik.


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo