NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kesan Perang Russia Ukraine, Russia sedia pertimbang sertai bola sepak Asia

MOSCOW: Tindakan badan bola sepak Eropah, UEFA menggantung semua pasukan Russia daripada semua kejohanan di bawah kalendar mereka ekoran pencerobohan negara itu ke atas Ukraine menyebabkan Moscow memikirkan tawaran untuk menyertai Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Itu boleh memberi kesan kepada Australia dan kelab-kelab negara tersebut.

“Kami tidak nampak cahaya di hujung terowong, sementara AFC terbuka untuk menerima kami di tengah-tengahnya,” kata Presiden Kesatuan Bola Sepak Rusia (RFU), Aleksandr Dyukov.

Dyukov akan mempengerusikan mesyuarat bersejarah jawatankuasa eksekutif RFU hari ini, di mana pegawai boleh memutuskan sama ada untuk meninggalkan bola sepak Eropah dan menyertai pasukan seperti Jepun, Syria dan Australia dalam AFC dalam usaha untuk membuat penampilan pada Piala Dunia 2026 .

Tindakan itu akan menjejaskan kuasa kelab Rusia seperti Zenit, Spartak Moscow dan CSKA Moscow, yang tidak lagi dapat beraksi dalam pertandingan UEFA seperti Liga Juara-Juara.

Ia juga akan menyaksikan pasukan kebangsaan merasai pengalaman melayakkan diri ke kelayakan Piala Dunia menerusi kuota Asia, dan bersaing dengan kelab terkuat Asia dalam Liga Juara-Juara.

Bagaimanapun, keputusan itu boleh menjejaskan peluang pasukan kebangsaan dan kelab Australia serta mempunyai kesan politik.

“Tiada sesiapa yang pernah meninggalkan UEFA,” akui Dyukov sambil menambah bahawa tidak ada proses atau perundangan yang ditetapkan untuk meninggalkan badan induk itu. – AGENSI


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo