NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Kalau nak korek… korek semualah, kata Shahidan pada Anwar

Ahli Parlimen Arau Datuk Seri Shahidan Kassim mempersoalkan tindakan Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan pegangan saham Padiberas Nasional Berhad (Bernas) yang dibeli dalam syarikat disenaraikan di Bursa Malaysia.

Beliau turut mengecam tindakan Anwar yang mendedahkan hanya beberapa nama terlibat dalam pembelian saham berkenaan, selain mengumumkan secara terbuka butiran syarikat itu yang disenaraikan dalam Bursa Malaysia.

Kelmarin, Anwar berkata kerajaan pimpinannya akan meneliti isu monopoli import beras yang dikuasai Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary serta meneliti keuntungan beliau yang membeli pegangan Bernas milik Tan Sri Tan Boon Seng dengan harga RM800 juta dan Datuk Seri Shahidan Kassim (RM400 juta).

Shahidan berkata dakwaan beliau memiliki saham Bernas sebanyak RM400 juta juga adalah tidak benar.

“Saya tidak ada saham dalam Bernas, pemilik Bernas yang perlu jawab isu terbabit.

“Pendedahan Anwar itu tidak benar. Insya-Allah saya akan berikan jawapannya di Parlimen nanti. Sepatutnya Anwar beri perhatian pulihkan negara berbanding korek hal-hal seperti itu.

“Kalau nak korek, korek semualah sebab Bernas syarikat yang disenaraikan, ini ialah pembelian saham dalam syarikat yang disenaraikan, apa kesalahannya?,” katanya menurut Sinar.

Shahidan juga mempersoal kewajaran Anwar yang bertindak hanya menyebut namanya sedangkan terdapat lebih 1,000 syarikat disenaraikan.

“Beli saham dalam pasaran perlu cerita semua kah? Sebut semua lah, kenapa hanya nama saya diberikan perhatian. Bukan setakat tidak benar tetapi bolehkah Perdana Menteri ceritakan pembelian saham dalam syarikat disenaraikan secara terbuka?

“Saya sedang dapatkan nasihat perundangan sebab ini ialah syarikat disenaraikan. Apakah boleh syarikat disenaraikan kita bincang secara terbuka. Kalau ya, saya ingat eloklah cerita semua syarikat yang ada,” soalnya lagi.

Menurutnya, pendedahan tersebut juga telah mengaibkan dirinya kerana merupakan suatu tuduhan tidak tepat.

“Saya nak bagi tahu tuduhan tersebut tidak benar, ia melibatkan sebuah syarikat kerajaan yang diswastakan dan adalah syarikat yang disenaraikan. Pembelian saham bukan ada hubung kait dengan kerajaan.

“Siapa yang hisap duit rakyat? Bernas tak hisap duit rakyat, Bernas hanya berniaga. Isu ini merugikan masa saya, sepatutnya saya fokus kepada masalah rakyat dan kebangkitan Perikatan Nasional (PN) yang luar biasa,” ujarnya.

Shahidan turut menasihatkan agar Anwar memberi tumpuan kepada usaha untuk membela rakyat berbanding isu seumpama.

“Perkara itu melibatkan perundangan dan sebuah syarikat yang disenaraikan, perkara berlaku sudah berpuluh tahun. Kenapa saya yang dipersalahkan, sekarang bukan saya tuan punya Bernas.

“Perlukah saya jawab isu Bernas? Tanyalah pemilik sekarang sebab beliau beli saham yang disenaraikan, bukan (milik) saya seorang tetapi ramai (pemilik), jadi tak betul lah tuduhan itu,” tegasnya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo