NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Harga emas jatuh dua tahun berturut-turut

Harga emas turun 0.6 peratus berbanding setahun lalu -NSTP/Faiz Anuar


BENGALURU: Harga emas meningkat hari ini, namun menuju kepada kerugian tahunan kedua berturut-turut apabila kenaikan kadar agresif oleh Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS) menjejaskan daya tarikan logam berharga itu yang tidak menjana pulangan.

Spot emas meningkat 0.2 peratus kepada AS$1,818.64 seauns setakat 0309 GMT.

Niaga hadapan emas AS jatuh 0.1 peratus kepada AS1,824.60.

"Bagi kebanyakan tahun ini, emas berada di bawah tekanan daripada kecenderungan Fed menaikkan kadar. Namun menjelang akhir tahun, ia menyaksikan sedikit pemulihan dan mendapat talian hayat dengan jangkaan bahawa Fed akan memperlahankan kenaikan," kata ketua makro global di Tastytlive, Ilya Spivak.

Logam berharga itu menuju kepada penurunan tahunan 0.6 peratus apabila dolar AS muncul sebagai aset selamat pilihan di tengah-tengah kenaikan kadar faedah agresif oleh Fed.

Indeks dolar menuju tahun terbaiknya sejak 2015, menjadikan emas mahal bagi pemegang mata wang asing.

Bagaimanapun, harga emas meningkat hampir AS$200 daripada paras terendah dalam lebih dua tahun dicatatkan pada September lalu dan dalam landasan untuk mencatatkan prestasi suku tahunan terbaik sejak Jun 2020, berikutan harapan bahawa bank pusat AS akan memperlahankan tahap kenaikan kadarnya.

Fed menaikkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas (bps) pada Disember selepas empat kenaikan 75 bps berturut-turut.

Kadar lebih tinggi meningkatkan kos peluang untuk memegang emas kerana ia tidak membayar faedah.

"Pada 2023, harga emas akan menyaksikan banyak ketidaktentuan namun tidak bergerak terlalu jauh kerana ia akan tersekat antara dolar lebih kukuh dan penurunan pulangan Perbendaharaan," kata Spivak.

"Jika kemelesetan menjejaskan permintaan industri pada 2023, maka platinum dan palladium berkemungkinan akan terkesan."

Spot perak meningkat 0.4 peratus kepada AS$23.97, platinum tidak berubah pada AS$1,054.86 dan palladium hampir tidak berubah pada US$1,814.75.

Harga perak dan platinum kedua-duanya menuju kepada kenaikan tahunan, manakala palladium menghampiri penurunan tahunan empat peratus.

-Reuters


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo