NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gobind kata Saifuddin langgar penderian PH mengenai Sosma


Ahli Parlimen Damansara Gobind Singh Deo menggesa Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail mempertimbangkan semula pendiriannya terhadap Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) yang menafikan jaminan kepada mereka yang didakwa mengikut undang-undang itu.

Bekas menteri komunikasi dan multimedia itu melabelkan pendirian menteri dalam isu berkenaan sebagai bertentangan dengan pendirian PH yang mengakui ia "bermasalah".

“Walaupun kita menerima bahawa terdapat keperluan untuk undang-undang untuk menangani keselamatan negara, kita tidak boleh menafikan hakikat bahawa Sosma bersifat menindas,” kata Gobind pada hantaran di media sosial hari ini.

Jelasnya, pada 2019, Perdana Menteri Anwar Ibrahim dilaporkan menyifatkan beberapa bahagian Sosma memerlukan pindaan kerana sifatnya yang keras.

Pada Januari 2020, peguam negara ketika itu Tommy Thomas berkata Putrajaya berhasrat untuk meminda Seksyen 13(1) pada Mac tahun itu. Bagaimanapun, berlaku pertukaran kerajaan tidak lama kemudian.

Dalam sidang media pada 13 Dis, Saifuddin Nasution menyatakan dia tidak berhasrat untuk menyemak semula Sosma.

Saifuddin menyatakan bahawa undang-undang itu bukanlah undang-undang penahanan tanpa bicara tidak seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri 1967 (ISA) yang sudah dimansuhkan.

Dia berhujah bahawa undang-undang itu hanya membenarkan penahanan selama 28 hari dan suspek akan mendapat akses kepada perkhidmatan guaman jika kes itu dibawa ke mahkamah.

Gambar fail, bantahan masyarakat sivil terhadap Sosma di parlimen.

Pakatan Harapan tidak berjanji untuk mengkaji semula atau memansuhkan Sosma menjelang pilihan raya 19 Nov, begitu juga dengan mana-mana gabungan lain.

“Sudah tentu banyak yang perlu dilakukan untuk menghapuskan aspek drakonian Sosma ini. Kami dalam PH konsisten dalam seruan untuk reformasi.

“Apabila berhadapan dengan perundangan yang bersifat menindas, perbincangan mesti diadakan dan pandangan diambil perlu bergerak ke hadapan selaras dengan desakan kami untuk pembaharuan,” kata Gobind lagi.

Selanjutnya, ahli parlimen Damansara itu merujuk kepada Seksyen 4 Sosma - yang membenarkan seseorang individu ditahan sehingga 28 hari dan ditahan tanpa akses ke mahkamah.

"Oleh itu, tiada semak dan imbang kuasa pihak berkuasa penyiasat dalam tempoh masa ini. Ini membolehkan penderaan bukan sahaja dalam tangkapan salah tetapi juga semasa menjalankan siasatan yang tidak boleh dibenarkan.

"Sepatutnya ada proses yang membolehkan seseorang ditahan dibawa ke mahkamah pada masa itu. Inilah sebabnya kami dalam PH mengundi menentang usul yang dibawa oleh menteri dalam negeri sebelum ini untuk melanjutkan Seksyen 4(5) Sosma di parlimen pada 23 Mac," katanya.

Gobind juga menekankan bahawa isu-isu lain yang boleh melibatkan masa "bertahun-tahun di mahkamah".

“Proses perbicaraan dan rayuan adalah panjang, bermakna tertuduh dalam kes seperti ini akan ditahan dalam tempoh yang tidak ditentukan walaupun selepas pembebasan, suatu yang pastinya keras dan menindas.

"Sudah tentu banyak yang perlu dilakukan untuk menghapuskan aspek zalim Sosma ini," katanya.

Dia juga membangkitkan keperluan untuk mengkaji semula peruntukan lain Sosma.

Ini termasuk Seksyen 6 (peruntukan untuk memintas komunikasi), Seksyen 14 (mengambil keterangan saksi dalam cara yang tidak dilihat atau didengar oleh tertuduh atau peguam mereka), serta Seksyen 20, 22, 23, 24 dan 25 (perjanjian mengenai kebolehterimaan dokumen dan bukti).........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo