NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Zahid masih boleh sertai kabinet Anwar

PETALING JAYA: Pemimpin politik yang sedang berdepan kes mahkamah daripada parti yang membentuk kerajaan di bawah kepemimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ini, dilihat masih mempunyai peluang dilantik menyertai Kabinet yang akan dibentuknya.

Situasi itu berdasarkan gambaran diberikan Perdana Menteri, yang menegaskan mana-mana individu hanya didapati bersalah apabila selesai dijatuhi hukuman.

Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH), berkata demikian ketika ditanya berhubung desakan pelbagai pihak yang tidak mahu mana-mana pemimpin politik mempunyai kes mahkamah termasuk Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dilantik dalam Kabinetnya.

Beliau bagaimanapun berkata, pihaknya akan mengambil kira pandangan semua pihak sebelum memutuskan mengenainya.

"Pandangan semua, kita ambil kira. Ia dalam perbincangan tetapi seperti mana yang kita tahu dari segi undang-undang hanya setelah ada hukuman (didapati bersalah).

"Yang lain itu kita akan beri pertimbangan," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Presiden PH, di sini.

Sebelum ini, pelbagai pihak termasuk badan bukan kerajaan (NGO) dan pemimpin politik tidak mahu mana-mana pemimpin yang mempunyai kes mahkamah dilantik dalam Kabinet.

Ia termasuk gesaan oleh Naib Presiden PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, yang mahu jemaah Menteri dilantik kelak bebas kes mahkamah.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo