NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Saintis Vietnam Temui Agen Anti Kanser Dalam Sekam Padi


HANOI, 05 November 2022
– Saintis Vietnam, Profesor Dr Tran Dang Xuan dan rakan-rakannya di Universiti Hiroshima, Jepun berjaya menemui agen antikanser dalam sekam padi.

Ini adalah kajian pertama yang menjelaskan mekanisme sitotoksik Momilactones A (MA) dan Momilactones B (MB) pada leukemia promyelocytic akut (APL) HL-60 dan pelbagai sel U266 myeloma (MM).

Selain itu, sebatian ini boleh memberhentikan fasa G2 dalam kitaran sel HL-60 melalui pengaktifan p-38 dan gangguan kompleks CDK1 dan cyclin B1.

Penemuan ini memberikan pandangan baharu mengenai sifat antikanser Momilactone, yang boleh menjadi premis untuk kajian masa depan dan pembangunan ubat antikanser berasaskan Momilactone.

Dalam kajian pada 2019, kumpulan itu menemui dan berjaya mengekstrak 600 mg MA dan MB daripada 30kg sekam padi.

Menurut laporan, Makmal Fisiologi Tumbuhan dan Biokimia di Universiti Hiroshima yang diketuai oleh Profesor Dr Tran adalah antara beberapa makmal di dunia yang boleh menulenkan lagi Momilactones daripada sumber semulajadi seperti beras.

Penyelidikan bertajuk ‘Mekanisme Sitotoksik Momilactones A dan B terhadap Leukemia Promyelocytic Akut dan Multiple Myeloma Cell Lines itu diterbitkan dalam majalah Cancers pada Oktober tahun ini.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo