NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Penganalisis ramal keputusan ‘kerusi panas’

Perhatian tertumpu kepada bekas pemimpin PKR Azmin Ali di Gombak dan Zuraida Kamaruddin di Ampang serta Khairy Jamaluddin daripada Umno di Sungai Buloh.


PETALING JAYA: Daripada 222 kerusi yang dipertandingkan pada PRU15, beberapa kerusi lebih mencuri tumpuan berbanding yang lain.

Selepas dilabel sebagai “pengkhianat” dan “katak”, PRU15 akan menyaksikan sama ada Ahli Parlimen yang berpaling tadah daripada parti dalam Langkah Sheraton telah mengambil risiko besar dan kehilangan kerusi mereka.

Ini termasuk bekas sekutu, Azmin Ali dan Zuraida Kamaruddin, yang masing-masing merupakan Ahli Parlimen Gombak dan Ampang.

FMT melaporkan ramalan penganalisis Azmi Hassan daripada Akademi Nusantara, Oh Ei Sun daripada Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, dan Awang Azman Pawi daripada Universiti Malaya (UM) untuk 10 lagi kerusi penting.

  • GOMBAK

Azmin Ali, salah seorang yang memainkan peranan utama dalam Langkah Sheraton, cuba mempertahankan kerusi Gombak untuk penggal keempat atas tiket PN pada kali ini. Pencabar utama bagi kerusi itu ialah bekas sekutunya dalam PKR yang juga Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari. Calon lain yang bertanding adalah daripada BN, Pejuang dan Bebas.

Ramalan penganalisis:

Azmi: 50-50 antara PH dan PN.
Oh: PH.
Awang Azman: PH.

  • SUNGAI BULOH

Selepas Ahli Parlimen tiga penggal R Sivarasa tidak diletakkan sebagai calon bertanding, PH telah menugaskan bekas ahli MIC R Ramanan untuk mempertahankan kerusi itu. Pencabar terkuatnya ialah bekas Ahli Parlimen Rembau dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin. Pencabar lain ialah daripada Pejuang, Parti Rakyat Malaysia, PN dan dua calon Bebas.

Ramalan penganalisis:

Azmi: 50-50 antara BN dan PH.
Oh: 50-50 antara BN dan PH.
Awang Azman: BN.

  • LARUT

Setiausaha Agung PN Hamzah Zainudin memenangi kerusi itu atas tiket Umno untuk dua penggal sebelum menyertai Bersatu. Menteri dalam negeri itu akan dicabar Shafiq Fhadly Mahmud dari Umno. Ia melibatkan pertembungan empat penjuru.

Ramalan penganalisis:

Azmi: 50-50 antara PN dan BN
Oh: BN.
Awang Azman: BN.

  • INDERA MAHKOTA

Menteri Luar Saifuddin Abdullah berdepan pertembungan empat penjuru untuk mempertahankan kerusi dimenanginya atas tiket PH pada PRU14. Beliau menyertai Bersatu pada 2020 selepas Langkah Sheraton. Pencabarnya adalah Quek Tai Seong daripada BN, Zuraifi Ismail (PH) dan Dr Mohamad Nor Sundari (Pejuang).

Ramalan penganalisis:

Azmi: PN.
Oh: PH.
Awang Azman: PH.

  • SIBU

Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) Wong Soon Koh cuba merebut kerusi itu daripada Ahli Parlimen dua penggal, Oscar Ling daripada PH. Wong telah menjadi ADUN Bawang Assan, DUN di Sibu, sejak lebih 30 tahun. Turut bertanding di kerusi itu ialah Clarence Ting daripada GPS.

Ramalan penganalisis:

Azmi: PH.
Oh: PH.
Awang Azman: 50-50 antara PSB dan GPS.

  • AMPANG

Ahli Parlimen tiga penggal Zuraida Kamaruddin berdepan lapan lagi pencabar di kerusi dimenanginya atas tiket PH. Selepas Langkah Sheraton, beliau menyertai Bersatu sebelum keluar dan menyertai Parti Bangsa Malaysia. Pencabar lain termasuk daripada PH, BN, Warisan, PN dan tiga calon bebas.

Ramalan penganalisis:

Azmi: PH.
Oh: PH.
Awang Azman: PH.

  • SEPANG

Berhijrah dari Titiwangsa selepas satu penggal, Rina Harun daripada PN kini mengintai peluang di Sepang bersama tujuh calon lain termasuk daripada PH, BN, Pejuang dan empat calon bebas. Aiman Athirah cuba mempertahankan kerusi itu untuk PH, yang menggantikan bekas Ahli Parlimen Hanipa Maidin.

Ramalan penganalisis:

Azmi: PN.
Oh: PH.
Awang Azman: PH.

  • SIMPANG RENGGAM

Bekas menteri pendidikan Maszlee Malik cuba mempertahankan kerusi yang dimenanginya itu untuk PH pada PRU14. Selepas Langkah Sheraton, beliau dipecat oleh Bersatu dan akhirnya menyertai PKR. Beliau berdepan calon “heavyweight” daripada BN yang juga bekas menteri besar Johor Hasni Mohammad, muka baharu PN, Fazrul Kamat dan Kamal Kusmin daripada Pejuang.

Ramalan penganalisis:

Azmi: PH and BN.
Oh: 50-50 antara PH dan BN.
Awang Azman: BN.

  • KUALA NERUS

Bekas pemimpin PAS Khairuddin Aman Razali cuba mempertahankan kerusi dimenanginya itu untuk penggal ketiga, namun kali ini atas tiket BN. Awal tahun ini, Khairuddin keluar PAS, kononnya kerana keputusan parti itu untuk kekal bersama Bersatu. Beliau berdepan calon PN, PH dan Pejuang.

Ramalan penganalisis:

Azmi: 50-50 antara BN dan PN.
Oh: 50-50 antara BN dan PN.
Awang Azman: BN.

  • BATU

Kerusi itu menyaksikan pertembungan 10 penjuru, persaingan paling ramai di kerusi Parlimen. Bekas naib presiden PKR yang menjadi calon bebas Tian Chua akan mencabar bekas ahli partinya sendiri P Prabakaran. Terdapat juga calon lain daripada BN, PN, Pejuang, Warisan, PRM dan empat calon bebas.

Ramalan penganalisis:

Azmi: PH.
Oh: 50-50 antara Tian Chua dan PH.
Awang Azman: PH.


Sumber I FMT Malaysia 


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo